Zakwas buraczany

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1 kg
  • czosnek

    3 ząbki
  • woda

    3 l
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • chleb

    1 skórka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki umyć, obrać, pokroić w plasterki, włożyć do słoika. Wodę zagotować z solą i cukrem, ostudzić. Zalać buraki w słoiku, dodać czosnek i kawałek skórki z razowego chleba. Słoik przykryć gazą i pozostawić w temp pokojowej. Po 4-5 dniach zakwas jest gotowy do użytku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 17.03.2013 08:21
ja też robie podobnie
gacopierz23 16.08.2012 12:40
też taki lubię
Wafelek2601 06.05.2012 09:52
też robię!
Monika193 04.12.2011 09:47
świetny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat