Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka 500 g
mleko 200 ml
drożdże 50 g
cukier 40 g
cukier waniliowy 1 szt
żółtko jajek 2 szt
masło roztopione 50 g

MASA SEROWA

twaróg 250 g
cukier puder 80 g
żółtko jajek 1 szt
cukier waniliowy 1 szt
śmietana 1 łyżka

LUKIER

cukier puder 6 łyżek
woda 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka

DODATKOWO

marmolada 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą

Kroki postępowania

1
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i ucieramy. Następnie dolewamy ciepłe mleko, wierzch oprószamy mąką i zostawiamy pod ściereczką na 10 minut.
Krok 1 - Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą foto
2
Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie, wlewamy w nie rozczyn. Następnie dodajemy pozostały cukier i cukier waniliowy. Wbijamy żółtka (białka zostawiamy do smarowania wierzchu drożdżówek) i dodajemy roztopione masło. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie odklejać się od rąk. Ciasto przekładamy do miski i podsypujemy odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2 - Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą foto
3
Twaróg mielimy przez maszynkę. Żółtko, cukier puder i cukier waniliowy oraz śmietanę ucieramy na gładką masę. Łączymy z twarogiem.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości 5 mm. Na ćwiartce ciasta rozsmarowujemy porcję masy serowej, pod nią rozsmarowujemy marmoladę.
Krok 3 - Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą foto
4
Składamy ciasto na pół, tak żeby część z serem i marmoladą była na dole. Delikatnie przyciskamy, ciasto kroimy na pół, tak żeby w każdej części był ser i marmolada.
Krok 4 - Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą foto
5
Następnie ciasto skręcamy kilkakrotnie. Wierzch smarujemy białkiem i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do180C.
Krok 5 - Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą foto
6
LUKIER: Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy wodę i sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy.
Upieczone drożdżówki dekorujemy lukrem.
Krok 6 - Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak