Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakręcone drożdżówki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
masło 0,5 kostki
mleko 3/4 szklanki
drożdże świeże 5 dag
cukier 3 łyżki
sól szczypta
jajko 2 sztuki

BUDYŃ

mleko 3/4 litra
budyń waniliowy 2 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder 2-3 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki

KRUSZONKA

mąka 120 gram
cukier kryształ 50 gram
masło 60 gram

DODATKOWO

jajko do smarowania
rodzynki 3 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcone drożdżówki

Kroki postępowania

1
Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Po dokładnym rozmieszaniu składników rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta ( poza tłuszczem). Po około 10 minutach wyrabiania dokładamy masło. Zagniatamy jeszcze około 5 minut. Ciasto ma odchodzić od ręki. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia.
Krok 1 - Zakręcone drożdżówki foto
2
Między czasie gotujemy budyń.
BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy.
KRUSZONKA:Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.
Krok 2 - Zakręcone drożdżówki foto
3
Podrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 cm. Na ciasto wykładamy ugotowany, letni budyń. Całość posypujemy rodzynkami i zawijamy w rulon.
Krok 3 - Zakręcone drożdżówki foto
4
Gotowy rulon tniemy plastry o grubości około 1,5-2 cm.
Tak przygotowane przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 4 - Zakręcone drożdżówki foto
5
Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 20 minut w 180˚C.
Krok 5 - Zakręcone drożdżówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.01.2017 11:01
Swojskie najlepsze.
tomek18 26.12.2016 19:10
uwielbiam takie domowe drożdżówki
Habibi 21.12.2016 23:26
Ze szklanką mleka idealne śniadanko ;)
Wiktoria29 21.12.2016 21:57
zjadłabym.....
iziona 21.12.2016 20:04
Wyglądają cudownie :)
jan_mag 21.12.2016 18:17
Pyszne do kawy!
anka1988 21.12.2016 12:53
smaczny pomysł na drugie śniadanie
mirosława4 21.12.2016 11:54
bardzo lubimy szczególnie jeszcze ciepłe
Madzai 21.12.2016 09:05
Pyszne drożdżóweczki!
norweska20 20.12.2016 23:20
smakowity pomysł
bertpvd 20.12.2016 23:09
pyszne drożdżówki
IKrakowianka 20.12.2016 22:32
bardzo apetyczne
ada.la 20.12.2016 20:49
takie drożdżówki to bajka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak