Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakręcone bułki

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 170 ml
mąka pszenna 2,5 szkl
jajko 1
sól do smaku
cukier kryształ 2 1/2 łyżki
drożdże 20 g
margaryna 2 łyżki
masło czekoladowe
dżem truskawkowy
jajko 1
ser biały 200 g
żółtko jajek 1
cukier drobny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcone bułki

Kroki postępowania

1
1. Wbijamy jajko do niewielkiej miski. Wsypujemy cukier. Ubijamy przez kilka minut mikserem.
Krok 1 - Zakręcone bułki foto
2
2.Lekko podgrzewamy mleko. Następnie dodajemy do niego drożdże oraz szczyptę soli. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
Krok 2 - Zakręcone bułki foto
3
3.Masło (najlepiej roślinne), dajemy do garnuszka. Wstawiamy na mały ognień i czekamy aż się rozpuści. Następnie studzimy.
Krok 3 - Zakręcone bułki foto
4
4.Do miski z mlekiem i drożdżami przesiewamy mąkę tortową. Mieszamy wszystko mixserem.
Krok 4 - Zakręcone bułki foto
5
Do masy drożdżowej wlewamy ubite jajko z cukrem
Krok 5 - Zakręcone bułki foto
6
Mieszamy wszystko razem. Wyrabiamy cisto aż do połączenia się wszystkich składników. Powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Nie śpieszmy się.
Krok 6 - Zakręcone bułki foto
7
7.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką. Wstawiamy do ciepłego miejsca do podwojenia objętości (na miej więcej 2 godziny).
Krok 7 - Zakręcone bułki foto
8
Po upływie czasu, gdy ciasto nam wyrośnie, dzielimy je na części. Wykładamy je na stolnicę i wałkujemy na owalny placek. Połowę smarujemy kremem czekoladowym typu nutella i przykrywamy nieposmarowaną częścią ciasta. Teraz wycinamy paski ok. 2 cm szerokości.
Krok 8 - Zakręcone bułki foto
9
9.Każdy pasek zwijamy kilka razy. Ze zwiniętego paska formujemy okrągłą bułeczkę, zaczynając od środka, na zewnątrz. Koniec paska wkładamy pod spód bułeczki. Czynność powtarzamy.
Krok 9 - Zakręcone bułki foto
10
Z dżemem robimy dokładnie tak samo. Kroimy na owal, smarujemy połowę i przykrywamy drugą częścią. Tniemy paski.
Krok 10 - Zakręcone bułki foto
11
12.Na posmarowaną blaszkę, układamy nasze bułeczki. Smarujemy je rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopni C. przez 15-20 min.
Krok 11 - Zakręcone bułki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysia12 03.05.2014 20:45
Pychotka.!
sylwiusia055 06.04.2014 19:22
napewno smaczne i palce lizaść
Kejti 31.03.2014 13:10
Fajne bułeczki :-)
gusia1000 11.03.2014 00:35
Rumiane i smaczne.
wwwiolka 09.03.2014 20:25
Fajnie wyglądają.
Wiesława1 09.03.2014 19:26
super wygladają
Wiktoria29 09.03.2014 19:20
zjadło by się ;)
adelajda 09.03.2014 18:26
super bułeczki :)
Kasia35 09.03.2014 17:59
niezłe są :)
Lidzia 09.03.2014 17:33
Lubię takie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak