Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakochane muffinki podwójnie czekoladowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1,5 szklanki
jajko 3 szt
kakao 3 łyżki
cukier 1/3 szklanki
olej 1/2 szklanki
mleko 3,2% 1/2 szklanki
czekolada gorzka 150 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana kremowa 30% 200 ml
cukier puder 2 łyżeczki
serek mascarpone 250 g
barwnik w proszku
baileys 3 łyżki
posypka cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Zakochane muffinki podwójnie czekoladowe

1.Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier. Miksujemy wszystko razem z olejem i mlekiem. Całe jajka ubijamy na puszysta masę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dolewamy do masy. Na końcu dodajemy ubite jajka. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Foremki do babeczek wypełniamy ciastem do 2/3 i pieczemy 18-20 minut w temperaturze 180ºC. Studzimy
2.Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru odrobiną barwnika na czubku noża. Gdy kremówka będzie już ubita, ale jeszcze nie sztywna dodawać stopniowe mascarpone i likier ciągle ubijając. Ostrym nożem odkroić wierzch babeczek. Wyciąć z nich kształt serca. jeśli dysponujemy małymi foremkami do ciastek można ich użyć. Krem nałożyć do szpryce cukierniczej i ozdobić nim otwór z serduszkiem. całość posypać kolorowa posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jowant 11.03.2014 10:36
bardzo lubię :)
Aleksandraa 11.03.2014 10:24
świetne muffinki
wwwiolka 11.03.2014 10:04
Bardzo fajne.
kasiaw 11.03.2014 09:49
idealny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak