Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„Zając” z jajkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
boczek wędzony 20 dag
cebula 1 sztuka
jajko 6 sztuk
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: „Zając” z jajkiem

Gotujemy na twardo 4 jajka, studzimy i obieramy ze skorupki. Łopatkę wieprzową mielimy, boczek wędzony kroimy w cienkie plastry.
Mielone mięso mieszamy z 2 surowymi jajkami, 4 łyżkami bułki tartej, posiekaną drobno cebulą i przyprawami: solą i ostrą papryką. Mięso i pozostałe składniki wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Następnie na dnie keksówki rozkładamy boczek, w taki sposób żeby sięgał do połowy blaszki. Do blaszki przekładamy połowę wyrobionego mięsa mielonego i układamy wzdłuż ugotowane jajka. Jajka przykrywamy pozostałą masą z mielonego mięsa, wyrównujemy i posypujemy odrobiną bułki tartej. Tak przygotowanego „Zająca” pieczemy ok. 1,5 h w 180 st. C. SMACZNEGO!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 02.05.2014 17:18
super, extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak