Doradca Smaku, odc. 42: Kolorowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej

odc. 42 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 42: Kolorowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    300 g
  • boczek wędzony

    100 g
  • pomidor

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • oliwa

  • przyprawa curry

  • tymianek

  • chrzan tarty

  • musztarda delikatesowa

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 42: Kolorowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej foto
Pokrojoną w równe kawałeczki polędwicę wieprzową układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą, pieprzem, curry i tymiankiem. Następnie polewamy oliwą z oliwek i mieszamy obtaczając kawałki mięsa w przyprawach.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 42: Kolorowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej foto
Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy na warstwy. Paprykę kroimy w średniej wielkości kwadraty, a pomidora w ćwiartki. Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy paprykę. Do papryki dorzucamy cebulę i smażymy z obu stron 3-4 minuty. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Po chwili smażenia przekładamy warzywa do miseczki.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 42: Kolorowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej foto
Boczek kroimy w dość grube i długie kostki. Na szaszłyka nabijamy boczek, cebulę, paprykę, pomidora i mięso według wybranej przez siebie kolejności.Pamiętajmy że na końcach powinny się znajdować kawałki boczku lub mięsa by szaszłyk się nie rozpadał.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 42: Kolorowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej foto
Tak przygotowane szaszłyki obsmażamy najpierw na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) z każdej strony przez kilka minut.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 42: Kolorowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej foto
Następnie szaszłyki wyłożone w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 160 – 180 stopni na ok. 5-6 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie, by odwrócić szaszłyki na drugą stronę. Znów pieczemy ok. 3 minuty.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 42: Kolorowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej foto
Szaszłyki wykładamy na talerze i podajemy razem z musztardą i chrzanem. Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat