Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zabaione włoskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 4 szt
cukier 0,5 szkl
wino białe wytrawne 0,5 szkl
skórka pomarańczowa
żelatyna instant 2 łyżeczki
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: zabaione włoskie

Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Naczynie postawić na większym garnku z wrzątkiem i ubijać dalej, powoli wlewając wino. Kiedy deser zwiększy dwukrotnie swoją objętość, dodać żelatynę i skórkę z pomarańczy, zestawić z ognia. Dopóki nie ostygnie, co kilka minut parę razy uderzyć trzepaczką. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać kawą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak