Zabaione

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    6 szt
  • cukier

    6 łyżek
  • wino półwytrawne

    225 (marsala)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka ubić z cukrem na parze na puszystą masę. Ubijając dalej na parze, wlewać stopniowo wino. Gdy ubijana masa nabierze gęstości i puszystości, ubijać jeszcze 1-2 min.
Zabaione podaje się zarówno na ciepło jak i na zimno z owocami, lodami, galaretkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnsto 29.06.2011 16:01
pycha ! ;)
Tika4444 14.04.2011 07:22
fajny przepis
Barbara55 02.09.2010 15:26
może
MAŁGORZATA108 29.05.2010 17:50
Może być trochę słodkie.
Krzysztof42 13.05.2010 14:38
klasyka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat