Zabaglione - deser cytrynowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 sztuki
  • cukier

  • likier cytrynowy

  • cytryna

    1 sztuka
  • herbatniki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Do najlepiej metalowej dużej miski wbić 6 żółtek z kurzych jaj i dodać 2 łyżki cukru.

2. Całość ubić, aż cukier całkowicie się roztopi.

3. Następnie dodać dwa kieliszki "shotówki" likieru cytrynowego. Ja użyłem Limoncello i serdecznie polecam użycia właśnie tego włoskiego likieru.

4. Ubijać całość aż powstanie z wierzchu piana.

5. Następnie trzymać miskę z całą masą trochę nad gotującą się wodą w garnku. Ogień pod gotującą się wodą powinien zostać zmniejszony do minimum. Całość dalej ubijać na gładką, kremową masę.

6. Tak przygotowany deser przelać do naczynia, w którym chcemy go spożyć. Zabaglione najlepiej podawać z dodatkiem świeżo startej skórki cytrynowej na wierzchu i herbatnikami.

SMACZNEGO!!!
Jędrzej Spychał
Podczas ubijania masy nad gotującą się wodą należy bardzo uważać aby nie trzymać jajka tam zbyt długo, bo chwila nieuwagi i wyjdzie jajecznica po francusku a tego zdecydowanie nie chcemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gibli 17.02.2015 11:26
prosty i smaczny, świetnie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat