Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Z kruszonką wieloowocowe, czyli smaczne ciasto drożdżowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

drożdże świeże 55 g
miód płynny 2 łyżki
mleko 1 szklanka
cukier brązowy 100 g
jaja 2 szt
mąka pszenna 525 g
masło 100 g

Owoce

jabłka prażone
porzeczki czarne 2 garści
truskawki 1 szklanka

Na wierzch

żółtko jajek 1 szt
mleko 1 łyżka

Posypka

mąka 100 g
masło 50 g
cukier puder 50 g

Porada

Jabłka można kupić gotowe, lub samemu uprażyć z dodatkiem cukru. Ilość jabłek do ciasta wedle uznania ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Z kruszonką wieloowocowe, czyli smaczne ciasto drożdżowe

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z miodem.
Krok 1 - Z kruszonką wieloowocowe, czyli smaczne ciasto drożdżowe foto
2
Jaja zmiksować z brązowym cukrem.
Krok 2 - Z kruszonką wieloowocowe, czyli smaczne ciasto drożdżowe foto
3
Do drożdży dodać kilka łyżek mąki i tyle ciepłego mleka, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na kilka minut.
Krok 3 - Z kruszonką wieloowocowe, czyli smaczne ciasto drożdżowe foto
4
Potem dodać pozostałe składniki, przelać jaja i stopione masło, wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min.
Krok 4 - Z kruszonką wieloowocowe, czyli smaczne ciasto drożdżowe foto
5
Gotowe podzielić na pół. Jedną cześć wyłożyć na wysmarowaną blachę.
Krok 5 - Z kruszonką wieloowocowe, czyli smaczne ciasto drożdżowe foto
6
Przełożyć umyte i osuszone truskawki i porzeczki. Najlepiej by na spodzie znalazły się jabłka.
Krok 6 - Z kruszonką wieloowocowe, czyli smaczne ciasto drożdżowe foto
7
Przykryć pozostałym ciastem, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką.
Krok 7 - Z kruszonką wieloowocowe, czyli smaczne ciasto drożdżowe foto
8
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 30-40 min.
Krok 8 - Z kruszonką wieloowocowe, czyli smaczne ciasto drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 17.08.2016 11:09
pyszne ciacho:-)
sezamek 05.08.2016 20:02
fajne ciasto
Iwusia 03.08.2016 23:41
smaczne to ciasto
Benita 03.08.2016 18:52
nie ma jak dobre ciasto drożdżowe
Wiktoria29 03.08.2016 16:22
zjadłabym kawałek
Agnieszka-87-25 03.08.2016 15:25
smaczny jest
Alex_M 03.08.2016 14:26
pyszniutkie :)
agnieszka214 03.08.2016 14:24
ciasta sa moimi ulubionymi słodkosciami
bietka 03.08.2016 14:11
poproszę kawałeczek :)
w mojej kuchni 03.08.2016 13:32
dobre smaki
Maridka19 03.08.2016 11:28
Same pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak