Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Z budyniem i herbatnikami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/2 szklanki
mąka 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1/2 opakowania
budyń+mleko 2 1/2 szklanki
żółtko jajek 3 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 1 szklanka
Masa ciemna: mleko 2 szklanki
budyń 1 szt
kakao 2 łyżeczki
masło 30 dag
cukier puder 1 szklanka
płatki kukurydziane wg uznania
herbatniki 3 opakowania
Biszkopt 3 szt
jajko 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Z budyniem i herbatnikami

Biszkopt: ubijamy pianę z białek. Stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 30 minut.
Budyń: w 1/2 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem, dodajemy mleko z mąkami i żółtkami i gotujemy z tego budyń.
Masa ciemna: budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy zimny budyń i ucieramy na gładką masę. 1/3 masy odkładamy, do pozostałej dodajemy kakao.
Na biszkopt nakładamy zimny budyń, na to połowę masy ciemnej, herbatniki, drugą połowę ciemnej masy i herbatniki. Na wierzch rozprowadzamy masę odłożoną przy przygotowaniu ciemnej masy. Dekorujemy kakao i płatkami migdałowymi.
Jeżeli ktoś lubi można dodać trochę alkoholu albo olejku migdałowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 02.04.2014 10:04
apetycznie wyglada
staropolanka5 22.01.2014 23:17
ciacho pycha
Adamorek 22.09.2013 16:18
smakowite ciasteczko
Renata9 22.09.2013 15:18
fajne ciacho
AnielskaSlodycz 22.09.2013 15:08
fajnie wygląda, jestem ciekawa jak smakuje :) Myślę, że wypróbuje. Smaczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak