Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Yorkshire pudding ze świeżymi ziołami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3
mleko 250 ml
masło 25 g
mąka 75 g
sól szczypta
świeże zioła garść

Przepis i sposób przygotowania na: Yorkshire pudding ze świeżymi ziołami

Rozpuścić i przestudzić masło. Jajka zmiksować; dodać do nich mleko oraz ostudzone masło. Do miski przesiać mąkę oraz sól - suche składniki dodawać do zmiksowanych pozostałych składników. Do tak przygotowanego ciasta, w konsystencji podobnego nieco do ciasta naleśnikowego, wmieszać pokrojone drobno świeże zioła: szczypiorek, estragon, koperek i pietruszkę - łącznie 2 łyżki ziół. Małe kokilki czy inne mniejsze formy natłuścić; przelać do nich ciasto, ale maksymalnie do połowy, nawet mniej. Ciasto w trakcie pieczenia bardzo rośnie i wybrzusza się. Piec na złoty kolor w 220 stopniach 25-30 minut. Jeśli ktoś woli bardziej związane ciasto, to po 30 minutach należy go lekko przekłuć nożem lub wykałaczką, aby uwolnić nadmiar powietrza i piec jeszcze 5 minut. Yorkshire pudding podawać na ciepło - najlepiej smakuje do mięs przygotowywanych w sosie. Jeśli ciasto uformuje się w urokliwy dołek, można również taki Yorkshire pudding napełnić wymyślnym farszem, na przykład pieczarkowym. Ważna uwaga! W czasie pieczenia nie należy otwierać drzwiczek piekarnika, ponieważ ciasto się zapadnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 02.10.2012 20:35
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak