Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Yoğurt Çorbası (zupa jogurtowa)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion wołowy 2 l
ryż 200 g
mięta świeża siekana 1 łyżka
sól
masło 150 g
mąka 125 g
jogurt naturalny 500 ml
Papryka słodka mielona Prymat
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Yoğurt Çorbası (zupa jogurtowa)

Z bulionu odlewamy 250 ml ,resztę zagotowujemy ,wsypujemy ryż i gotujemy 10 min (od czasu do czasu mieszając). Masło rozpuszczamy w rondelku ,wsypujemy mąkę ,zrumieniamy. Do masła wlewamy wcześniej odlany bulion ,dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Całość gotujemy jeszcze 10 min ,do smaku doprawiamy solą. Jogurt wlewamy do wazy i mieszamy z posiekaną miętą. Do jogurtu wlewamy gorącą zupę ,dokładnie mieszamy trzepaczką. Zupę podajemy oprószoną słodką papryką i skropioną oliwą z oliwek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 07.05.2015 07:26
Bardzo delikatna ,aksamitna zupa. Polecamy ;) i pozdrawiamy ;)
justynkag 06.05.2015 15:49
Ciekawy przepis. Bardzo mnie zastanawia smak, jeszcze o takiej nie słyszałam
barbara11561 06.05.2015 14:41
bardzo ciekawa zupa
agogo2 06.05.2015 14:39
bardzo apetyczne
Ania321 06.05.2015 13:35
Wygląda zachęcająco :)
Adamorek 06.05.2015 13:04
nie słyszałem jeszcze o takiej
marzut 06.05.2015 12:35
Super przepis
zabcia117 06.05.2015 12:25
Świetny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak