Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z jogurtem - Yoghurtlu kebab
Mięso opłukać, osuszyć, zalać mlekiem i odstawić na noc. Następnie je opłukać, posypać przyprawą kebab - gyros, natrzeć cebulą, pokroić w kostkę wielkości 3 cm i odstawić na 30 minut. Chleb ułożyć na blasze, wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i zrobić rumiane grzanki. Grzanki ułożyć na półmisku, polać szklanką bulionu przygotowaną z 1/2 kostki Kucharek i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza.
Posolony jogurt podgrzać na małym ogniu i trzymać w cieple. Masło wymieszać z papryką słodką i odstawić. Mięso nadziać na posmarowane tłuszczem rożenka i smażyć na mocno rozgrzanym oleju, obracając rożenka, aby mięso było równomierni usmażone.
Szaszłyki podawać z grzankami, polane jogurtem i masłem z papryką.