Szaszłyki z jogurtem - Yoghurtlu kebab

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Szaszłyki z jogurtem - yoghurtlu kebab - z baraniny podane z jogurtem naturalnym to pyszna i nietypowa propozycja na grilla. Danie pochodzące z kuchni tureckiej.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • baranina

    75 dag
  • mleko zsiadle

    1 l
  • Przyprawa kebab – gyros XXL

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • chleb graham

    6 kromek
  • jogurt naturalny

    1/2 l
  • masło sklarowane

    3 łyżki
  • sól

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć, zalać mlekiem i odstawić na noc. Następnie je opłukać, posypać przyprawą kebab - gyros, natrzeć cebulą, pokroić w kostkę wielkości 3 cm i odstawić na 30 minut. Chleb ułożyć na blasze, wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i zrobić rumiane grzanki. Grzanki ułożyć na półmisku, polać szklanką bulionu przygotowaną z 1/2 kostki Kucharek i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza.

Posolony jogurt podgrzać na małym ogniu i trzymać w cieple. Masło wymieszać z papryką słodką i odstawić. Mięso nadziać na posmarowane tłuszczem rożenka i smażyć na mocno rozgrzanym oleju, obracając rożenka, aby mięso było równomierni usmażone.

Szaszłyki podawać z grzankami, polane jogurtem i masłem z papryką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat