Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
baranina
75 dag -
zsiadłe mleko
1 l -
Przyprawa kebab-gyros klasyczna Prymat
1 łyżka -
cebula
1 szt -
chleb graham
6 kromek -
jogurt naturalny
1/2 l -
masło sklarowane
3 łyżki -
Sól himalajska Prymat w młynku
-
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
-
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Szaszłyki z jogurtem - Yoghurtlu kebab
Mięso opłukać, osuszyć, zalać mlekiem i odstawić na noc. Następnie je opłukać, posypać przyprawą kebab - gyros, natrzeć cebulą, pokroić w kostkę wielkości 3 cm i odstawić na 30 minut. Chleb ułożyć na blasze, wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i zrobić rumiane grzanki. Grzanki ułożyć na półmisku, polać szklanką bulionu przygotowaną z 1/2 kostki Kucharek i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza.
Posolony jogurt podgrzać na małym ogniu i trzymać w cieple. Masło wymieszać z papryką słodką i odstawić. Mięso nadziać na posmarowane tłuszczem rożenka i smażyć na mocno rozgrzanym oleju, obracając rożenka, aby mięso było równomierni usmażone.
Szaszłyki podawać z grzankami, polane jogurtem i masłem z papryką.
Komentarze (0)