Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
baranina
75 dag -
mleko zsiadle
1 l -
Przyprawa kebab – gyros XXL
1 łyżka -
cebula
1 szt -
chleb graham
6 kromek -
jogurt naturalny
1/2 l -
masło sklarowane
3 łyżki -
sól
-
pieprz kolorowy ziarnisty
-
papryka słodka mielona
1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, osuszyć, zalać mlekiem i odstawić na noc. Następnie je opłukać, posypać przyprawą kebab - gyros, natrzeć cebulą, pokroić w kostkę wielkości 3 cm i odstawić na 30 minut. Chleb ułożyć na blasze, wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i zrobić rumiane grzanki. Grzanki ułożyć na półmisku, polać szklanką bulionu przygotowaną z 1/2 kostki Kucharek i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza.
Posolony jogurt podgrzać na małym ogniu i trzymać w cieple. Masło wymieszać z papryką słodką i odstawić. Mięso nadziać na posmarowane tłuszczem rożenka i smażyć na mocno rozgrzanym oleju, obracając rożenka, aby mięso było równomierni usmażone.
Szaszłyki podawać z grzankami, polane jogurtem i masłem z papryką.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się