Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Kofta z baraniny z sosem miętowym, odc. 22

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na koftę z baraniny, z pieczoną kilka minut w piekarniku. Ten przepis jest również świetny na grilla. Kofta podana jest z sosem jogurtowo-miętowo-czosnkowym.

Składniki:

mielona baranina 700 gramów
jajko 1 sztuka
czosnek 1-2 ząbki
świeża kolendra 1/2 pęczka
mięta liście 1/2 pęczka
pomidorki cherry 10-13 sztuk
masło 50 gramów
olej słonecznikowy 2-3 łyżki
jogurt naturalny 50 gramów
majonez 100 gramów
Kminek cały Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sos sałatkowy czosnkowy cezar Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Kofta z baraniny z sosem miętowym, odc. 22

Kofta to danie pochodzące Turcji. najczęściej przyrządza się ją z mięsa wołowego, baraniego, jagnięcego lub drobiowego. Cechą charakterystyczną tego dania jest forma podania - mięso mielone umieszcza się na patyczkach, jak szaszłyki i grilluje na ruszcie. Często koftę podaje się z sosem jogurtowo-miętowym lub czosnkowym oraz chlebkami pita.

Kroki postępowania

1
W moździerzy rozdrabniamy i mieszamy przyprawy: ziarna kolendry, gałkę muszkatołową, kminek mielony.
Krok 1 - Przepis dnia V: Kofta z baraniny z sosem miętowym, odc. 22 foto
2
Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego przygotowane przyprawy, odrobinę wody, jajko, posiekane liście kolendry i posiekany czosnek. Doprawiamy chili pieprzem cayenne.
Krok 2 - Przepis dnia V: Kofta z baraniny z sosem miętowym, odc. 22 foto
3
Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem czarnym. Ponownie mieszamy i odstawiamy mięso na parę minut, żeby mięso przeszło aromatem przypraw.
Krok 3 - Przepis dnia V: Kofta z baraniny z sosem miętowym, odc. 22 foto
4

Przygotowujemy sos: zawartość opakowania sosu czosnkowego wsypujemy do miseczki i dodajemy 100g majonezu i 50g jogurtu naturalnego. Dodajemy kilka posiekanych gałązek mięty, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

Krok 4 - Przepis dnia V: Kofta z baraniny z sosem miętowym, odc. 22 foto
5

Z mięsa formujemy wałki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków. Na końcu każdego szaszłyka nabijamy 1 pomidor cherry. Szaszłyki smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 1 min. z każdej strony.

Krok 5 - Przepis dnia V: Kofta z baraniny z sosem miętowym, odc. 22 foto
6

Następnie przekładamy szaszłyki do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 minut. Szaszłyki można również ułożyć na grillu, na ok. 12 minut.


Szaszłyki podajemy z dipem czosnkowym.

Krok 6 - Przepis dnia V: Kofta z baraniny z sosem miętowym, odc. 22 foto

Kofta jest bardzo aromatyczna i soczysta, a jej przygotowanie jest proste i szybkie. Warto urozmaicić dania grillowe o koftę z baraniny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 24.09.2016 14:06
Super danie
Justi2401 30.09.2015 17:27
Zrobiłam się głodna na sam widok :)
Krzysztof15 30.09.2015 06:19
super przepis
Ania84 29.09.2015 22:27
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak