Przepis dnia V: Kofta z baraniny z sosem miętowym, odc. 22

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielona baranina

    700 g
  • jajko

  • czosnek

    1-2 ząbki
  • kolendra

    świeża
  • mięta liście

  • pomidorki cherry

    10-13 szt.
  • masło

    50 g
  • olej słonecznikowy

  • jogurt naturalny

    50 g
  • majonez

    100 g
  • kminek mielony

    1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1/2 łyżeczki
  • kolendra cała

  • chili pieprz cayenne

  • Party Dip Czosnkowy Prymat

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Kofta z baraniny z sosem miętowym, odc. 22 foto
W moździerzy rozdrabniamy i mieszamy przyprawy: ziarna kolendry, gałkę muszkatołową, kminek mielony.
Krok 2 - Przepis dnia V: Kofta z baraniny z sosem miętowym, odc. 22 foto
Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego przygotowane przyprawy, odrobinę wody, jajko, posiekane liście kolendry i posiekany czosnek. Doprawiamy chili pieprzem cayenne.
Krok 3 - Przepis dnia V: Kofta z baraniny z sosem miętowym, odc. 22 foto
Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem czarnym. Ponownie mieszamy i odstawiamy mięso na parę minut, żeby mięso przeszło aromatem przypraw.
Krok 4 - Przepis dnia V: Kofta z baraniny z sosem miętowym, odc. 22 foto
Przygotowujemy dip czosnkowy: zawartość opakowania party dip czosnkowy wsypujemy do miseczki i dodajemy 100g majonezu i 50g jogurtu naturalnego. Dodajemy kilka posiekanych liści mięty, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Kofta z baraniny z sosem miętowym, odc. 22 foto
Z mięsa formujemy wałki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków. Na końcu każdego szaszłyka nabijamy 1 pomidor cherry.
Szaszłyki smażymy na rozgrzanym oleju po ok.1 min. z każdej strony.
Krok 6 - Przepis dnia V: Kofta z baraniny z sosem miętowym, odc. 22 foto
Następnie przekładamy szaszłyki do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 minut.
Szaszłyki podajemy z dipem czosnkowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 24.09.2016 14:06
Super danie
Justi2401 30.09.2015 17:27
Zrobiłam się głodna na sam widok :)
Krzysztof15 30.09.2015 06:19
super przepis
Ania84 29.09.2015 22:27
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat