Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Kofta z baraniny z sosem miętowym, odc. 22
Kofta to danie pochodzące Turcji. najczęściej przyrządza się ją z mięsa wołowego, baraniego, jagnięcego lub drobiowego. Cechą charakterystyczną tego dania jest forma podania - mięso mielone umieszcza się na patyczkach, jak szaszłyki i grilluje na ruszcie. Często koftę podaje się z sosem jogurtowo-miętowym lub czosnkowym oraz chlebkami pita.
Kroki postępowania
Przygotowujemy sos: zawartość opakowania sosu czosnkowego wsypujemy do miseczki i dodajemy 100g majonezu i 50g jogurtu naturalnego. Dodajemy kilka posiekanych gałązek mięty, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Z mięsa formujemy wałki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków. Na końcu każdego szaszłyka nabijamy 1 pomidor cherry. Szaszłyki smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 1 min. z każdej strony.
Następnie przekładamy szaszłyki do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 minut. Szaszłyki można również ułożyć na grillu, na ok. 12 minut.
Szaszłyki podajemy z dipem czosnkowym.