Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Yassa z kurczaka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 szt
marchew 2 szt
seler naciowy 2 szt
cebula 6 szt
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżki
cytryna 2 szt
papryczka chilli 1/3 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia
szczypiorek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Yassa z kurczaka

Kroki postępowania

1
Kurczaka umyć, natrzeć solą i sokiem z jednej cytryny – przykryć folią i odstawić na godzinę. Ma stać w temperaturze pokojowej. Następnie zalać kurczaka wodą, dodać oskrobaną marchew, obranego selera naciowego i posolić. Gotować ok. 30 minut.
Krok 1 - Yassa z kurczaka foto
2
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, następnie podlać olejem i zeszklić.
Krok 2 - Yassa z kurczaka foto
3
Dodać dwie łyżki musztardy delikatesowej i smażyć 2 minuty.
Krok 3 - Yassa z kurczaka foto
4
Kiedy kurczak nie będzie surowy, ale mięso jeszcze będzie twardawe wyjąć z wywaru, ostudzić i obrać mięso z kości. Obrane mięso pokroić w kawałki.

Dolać trzy łyżki wywaru z kurczaka do cebuli, potem dodać musztardę miodową i obrane z kurczaka mięso. Doprawić solą oraz pieprzem i smażyć razem do całkowitej miękkości mięsa.
Dwie trzy minut przed końcem smażenia wcisnąć sok z drugiej cytryny.
Krok 4 - Yassa z kurczaka foto
5
Przed podaniem posypać drobno posiekaną papryczką chilli i szczypiorkiem. Polecam bardzo smaczny kurczak. Takie danie to polska wersja narodowej potrawy z Senegalu.
Krok 5 - Yassa z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 14.10.2014 07:15
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak