Wytrawne tarteletki z sałatką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • masło

    10 dag
  • żółtko jaja

    1 szt
  • woda zimna

    1 łyżka
  • sól

    szczypta

Sałatka

  • marchewka ugotowana

    1 szt
  • jajka ugotowane na twardo

    2 szt
  • ogórki kiszone

    2 szt
  • cebula czerwona

    0,5 szt
  • fasola czerwona z puszki

    0,5 szkl
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • papryczka chili

    1/4 szt
  • oliwa aromatyzowana

    1 łyżka

Dodatkowo

  • kapusta pekińska

    2 liście
  • polędwica wieprzowa

    4-5 plasterków( sopocka)
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wytrawne tarteletki z sałatką  foto
Mąkę posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, żółtko i zimną wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Krok 2 - Wytrawne tarteletki z sałatką  foto
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić posmarowane oliwą foremki. Ponownie włożyć do lodówki na pół godziny.

Następnie nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Upiec na złoty kolor, ostudzić.
Krok 3 - Wytrawne tarteletki z sałatką  foto
Marchewkę, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Cebulę i papryczkę chili drobno posiekać.

Fasolę osączyć z zalewy i przelać przegotowaną wodą.

Wszystkie składniki oprószyć solą i pieprzem, skropić olejem z bazylią, wymieszać.
Krok 4 - Wytrawne tarteletki z sałatką  foto
Na dno tarteletek włożyć po kawałku kapusty pekińskiej.
Krok 5 - Wytrawne tarteletki z sałatką  foto
Tak przygotowane babeczki napełnić sałatką.
Krok 6 - Wytrawne tarteletki z sałatką  foto
Ułożyć wędlinę i ozdobić kleksem z majonezu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat