Wytrawne rogale ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka chlebowa

    300 gram
  • szpinak mrożony

    4 kulki
  • pomidory suszone Smak

    3 sztuki
  • szałwia

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • drożdże świeże

    15 gram
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • woda letnia

    100 ml
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sos sojowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wytrawne rogale ze szpinakiem i suszonymi pomidorami foto
Cebulę drobno posiekać i szklić na łyżce oliwy od suszonych pomidorów. Dodać szpinak, doprowadzić do jego rozmrożenia. Następnie smażyć jeszcze około 4-5 minut, doprawić sosem sojowym i pieprzem, wymieszać i zdjąć z ognia. Ostudzić
Krok 2 - Wytrawne rogale ze szpinakiem i suszonymi pomidorami foto
Pomidory drobno posiekać. Do miski przesiać mąkę. Dodać pokruszone drożdże, sól, cukier oraz zioła. Wymieszać dokładnie, rozcierając przy drożdże.
Krok 3 - Wytrawne rogale ze szpinakiem i suszonymi pomidorami foto
Dodać zimny szpinak i pomidory,oraz oliwę ponownie wymieszać.Wlać połowę przygotowanej wody i wyrabiać ciasto dolewając wodę. Wyrabiać do momentu połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i ochłodzić do ręki. Miskę wysmarować olejem i położyć kulę ciasta. Posypać lekko mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 4 - Wytrawne rogale ze szpinakiem i suszonymi pomidorami foto
Gdy to nastąpi ciasto ponownie wyrobić i podzielić na cztery części.
Krok 5 - Wytrawne rogale ze szpinakiem i suszonymi pomidorami foto
Z każdej zrobić kulkę, którą rozwałkować na cienki placek.
Krok 6 - Wytrawne rogale ze szpinakiem i suszonymi pomidorami foto
Z krótszego boku zwijać rogalik i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożyć na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec około 30-35 minut. Wyjąć ostudzić. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lucan 22.03.2015 08:34
ciekawy pomysł
norweska20 22.03.2015 00:01
pomysłowe .....inspirujące

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat