Wytrawne pieczone pierogi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

( Na ok.20 sztuk średniej wielkości pierogów) Ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • olej

    5 łyżek
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżka

Zaczyn

  • mleko ciepłe

    1/2 szklanki
  • drożdże świeże

    10 g
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżecza

Nadzienie

  • szynka

    300 g wiejskiej
  • ser żółty

    300 g
  • kukurydza w puszce

    1 sztuka
  • cebule

    2 sztuki
  • Musztarda chrzanowa Prymat

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    12 łyżeczki

Dodatkowo

  • ketchup pikantny

  • jajko

  • suszone pomidory z czosnkiem

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wytrawne pieczone pierogi foto
Nadzienie:Szynkę , ser i cebulę pokroić w małą kostkę , dodać odsączoną z zalewy kukurydzę , musztardę oraz przyprawy. Wymieszać wszystkie składniki razem.
Krok 2 - Wytrawne pieczone pierogi foto
Zaczyn:Składniki za zaczyn połączyć razem mieszając aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia.
Ciasto:Mąkę przesypać do miski , dodać przyprawy oraz olej. Wlać wyrośnięte drożdże , wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.
Stolnicę oprószyć mąką. Z gotowego ciasta odrywać po kawałku , rozwałkować cienkie placki z których wycinać kółka kuflem lub przyrządem do zlepiania pierogów.
Krok 3 - Wytrawne pieczone pierogi foto
Każde kółko polać ketchupem oraz położyć obfitą ilość farszu ( ok. 2 czubatych łyżek) Zlepić dokładnie brzegi pieroga.
Krok 4 - Wytrawne pieczone pierogi foto
Wierzch każdego pieroga posmarować jajkiem oraz posypać suszonymi pomidorami. Piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.
Krok 5 - Wytrawne pieczone pierogi foto
Podawać same , z sosem czosnkowym do maczania lub jako dodatek do barszczu czerwonego czy sałatki ze świeżych warzyw.
SzczyptaChili
Polecam podać je jako dodatek do barszczu czerwonego. Smakują za równo na ciepło jak i na zimno

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 05.01.2016 10:23
super propozycja!
SzczyptaChili 04.01.2016 12:45
Dziękuję :)
Lucan 04.01.2016 11:01
ale apetyczne:)
bertpvd 04.01.2016 10:13
pyszne pierożki :)
kd045 04.01.2016 10:10
wygląda pysznie ;)
msmariusz 04.01.2016 09:54
ładnie wygladaja Twoje pierogi
Magda60 04.01.2016 09:50
bardzo fajny pomysl
Małgorzata92 04.01.2016 09:43
Apetyczne :)
bietka 04.01.2016 09:11
bardzo lubię takie pierożki : )
Ewelina1991 04.01.2016 09:06
świetne pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat