Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
( Na ok.20 sztuk średniej wielkości pierogów) Ciasto
-
mąka pszenna
300 g -
olej
5 łyżek -
sól
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka -
Bazylia suszona Prymat
1 łyżka
Zaczyn
-
mleko ciepłe
1/2 szklanki -
drożdże świeże
10 g -
mąka pszenna
1 łyżka -
cukier
1 łyżecza
Nadzienie
-
szynka
300 g wiejskiej -
ser żółty
300 g -
kukurydza w puszce
1 sztuka -
cebule
2 sztuki -
Musztarda chrzanowa Prymat
2 łyżki -
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
Papryka ostra mielona Prymat
12 łyżeczki
Dodatkowo
-
ketchup pikantny
-
jajko
-
suszone pomidory z czosnkiem
Sposób przygotowania
Kroki postępowania


Ciasto:Mąkę przesypać do miski , dodać przyprawy oraz olej. Wlać wyrośnięte drożdże , wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.
Stolnicę oprószyć mąką. Z gotowego ciasta odrywać po kawałku , rozwałkować cienkie placki z których wycinać kółka kuflem lub przyrządem do zlepiania pierogów.



Polecam podać je jako dodatek do barszczu czerwonego. Smakują za równo na ciepło jak i na zimno![]()
Komentarze (15)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (5)