Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne pieczone pierogi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

( Na ok.20 sztuk średniej wielkości pierogów) Ciasto

mąka pszenna 300 g
olej 5 łyżek
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka

Zaczyn

mleko ciepłe 0,5 szklanki
drożdże świeże 10 g
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 1 łyżecza

Nadzienie

szynka 300 g wiejskiej
ser żółty 300 g
kukurydza w puszce 1 sztuka
cebule 2 sztuki
Musztarda chrzanowa Prymat 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Dodatkowo

ketchup pikantny
jajko
suszone pomidory z czosnkiem

Porada

Polecam podać je jako dodatek do barszczu czerwonego. Smakują za równo na ciepło jak i na zimno

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne pieczone pierogi

Kroki postępowania

1
Nadzienie:Szynkę , ser i cebulę pokroić w małą kostkę , dodać odsączoną z zalewy kukurydzę , musztardę oraz przyprawy. Wymieszać wszystkie składniki razem.
Krok 1 - Wytrawne pieczone pierogi foto
2
Zaczyn:Składniki za zaczyn połączyć razem mieszając aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia.
Ciasto:Mąkę przesypać do miski , dodać przyprawy oraz olej. Wlać wyrośnięte drożdże , wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.
Stolnicę oprószyć mąką. Z gotowego ciasta odrywać po kawałku , rozwałkować cienkie placki z których wycinać kółka kuflem lub przyrządem do zlepiania pierogów.
Krok 2 - Wytrawne pieczone pierogi foto
3
Każde kółko polać ketchupem oraz położyć obfitą ilość farszu ( ok. 2 czubatych łyżek) Zlepić dokładnie brzegi pieroga.
Krok 3 - Wytrawne pieczone pierogi foto
4
Wierzch każdego pieroga posmarować jajkiem oraz posypać suszonymi pomidorami. Piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.
Krok 4 - Wytrawne pieczone pierogi foto
5
Podawać same , z sosem czosnkowym do maczania lub jako dodatek do barszczu czerwonego czy sałatki ze świeżych warzyw.
Krok 5 - Wytrawne pieczone pierogi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Macio 31.07.2023 23:29
Po dodaniu tych 12 łyżeczek papryki ostrej poczuliśmy 2 razy, polecam dodać mniejsza ilość
Doradca Smaku 01.08.2023 06:40
Faktycznie, w przepisie pojawił się błąd. Jeśli chodzi o paprykę ostrą to powinno być dodane 0,5 łyżeczki. Przepis został już poprawiony, pozdrawiam Doradca Smaku.
dollce 05.01.2016 10:23
super propozycja!
SzczyptaChili 04.01.2016 12:45
Dziękuję :)
Lucan 04.01.2016 11:01
ale apetyczne:)
bertpvd 04.01.2016 10:13
pyszne pierożki :)
kd045 04.01.2016 10:10
wygląda pysznie ;)
msmariusz 04.01.2016 09:54
ładnie wygladaja Twoje pierogi
Magda60 04.01.2016 09:50
bardzo fajny pomysl
Małgorzata92 04.01.2016 09:43
Apetyczne :)
bietka 04.01.2016 09:11
bardzo lubię takie pierożki : )
Ewelina1991 04.01.2016 09:06
świetne pierożki
Konczi 04.01.2016 08:56
pyszne pierożki ala calozne ... mniam 1
Poison1988 04.01.2016 07:53
uwielbiam takie pierożki :) super! :)
paulina2157 04.01.2016 07:21
muszę wypróbować takie pieczone
Ewa Wojtaszko 03.01.2016 23:36
na pewno smaczne :)
fotoviderek 03.01.2016 22:41
Takie lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak