Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne ciasto drożdżowe z cukinią

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 g
drożdże 30 g
mleko 2% 180 ml
jajko 1 sztuka
smalec 50 g
sól ok.1/3 łyżeczki
cukier szczypta
cząber 1/2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/3 łyżeczki

nadzienie

cukinia 1 ok.400 g
szynka dojrzewająca ok.150 g
ser brie 140 g
olej rzepakowy do smażenia
Sól ziołowa jodowana Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne ciasto drożdżowe z cukinią

Kroki postępowania

1
Ciasto.
Mąkę przesiać do miski , zrobić wgłębienie , wkruszyć drożdże dodać szczyptę cukru i zalać odrobiną ciepłego mleka. Lekko zamieszać i poczekać aż drożdże podrosną. Na obrzeża miski z mąką wsypać sól , cząber i pieprz.
Krok 1 - Wytrawne ciasto drożdżowe z cukinią foto
2
Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe letnie mleko , jajko , roztopiony ciepły smalec. Wyrabiać , aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie.
Cukinię ,płuczemy i kroimy w podłużne paski. Smarujemy z jednej strony olejem, posypujemy solą ziołową. Obsmażamy na patelni grillowej po 1 minucie z każdej strony. Przekładamy na papier.
Krok 2 - Wytrawne ciasto drożdżowe z cukinią foto
3
Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części.
Z każdej wałkować prostokąt 36 X 14 cm. , który kroimy na krzyż ( mamy 4 części).
Każdy kawałek okładamy plastrami cukini , cieniutkimi plastrami szynki i na środek kładziemy słupek sera brie. Każdą część zwijamy w rulon.
Krok 3 - Wytrawne ciasto drożdżowe z cukinią foto
4
Tortownicę 21 cm. smarujemy margaryną , opruszamy mąką.
Tortownicę dość luźno wypełniamy roladkami, tak aby miejsce łączenia szło do środka tortownicy.
Formę wstawiamy do piekarnika 180 C na ok. 50-60 minut.
Smacznego.
Krok 4 - Wytrawne ciasto drożdżowe z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 03.08.2016 12:41
ładnie wygląda. ciekawi mnie smak
Ela15 25.06.2016 10:38
wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje
jagoda5913 13.06.2016 00:38
pięknie wygląda
Bernadeta1 12.06.2016 21:41
ciekawy i smaczny wypiek
Ola1984 12.06.2016 18:15
Bardzo fajne zawijaski :)
Mama niejadka 12.06.2016 17:04
Ciekawe ciasto
Alex_M 12.06.2016 15:46
podoba mi się :)
Malinka 12.06.2016 15:36
Lubię takie domowe wypieki!
Maridka19 12.06.2016 14:26
Super pomysł :)
2milutka 12.06.2016 13:16
bardzo fajny efekt;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak