Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawna tarta jabłkowo-cynamonowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bez cukru, bez stresu, za to w pełni cynamonowe ciasto dla tych, co docenią słodycz natury.

Składniki:

Kruche ciasto:

masło 82% 100 g
mąka pełnoziarnista 200 g
żółtko jajek 1 szt.
sól 1 szczypta
woda 2 duże łyż.

Jabłka w cynamonie:

jabłka 5 szt.
cynamon 3 duże łyż.
masło 1 duża łyż.

Porada

Jeśli komuś nie wystarcza słodkość jabłek, można posypać wszystko płatkami migdałów.

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawna tarta jabłkowo-cynamonowa

Z masła, mąki i żółtka wyrabiamy ciasto. Dodając sól i w razie potrzeby wodę.
Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy, tak by jego średnica była 2cm większa od przygotowanej blaszki (około 24cm)
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i smażymy chwilę na maśle, po czym mieszamy z cynamonem.
Na spodzie układamy jabłka i zaginamy brzegi ciasta do środka.
Pieczemy do zrumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Około 20-25min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak