Wytrawna tarta jabłkowo-cynamonowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Bez cukru, bez stresu, za to w pełni cynamonowe ciasto dla tych, co docenią słodycz natury.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto:

  • masło 82%

    100 g
  • mąka pełnoziarnista

    200 g
  • żółtko

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • woda

    2 duże łyż.

Jabłka w cynamonie:

  • jabłka

    5 szt.
  • cynamon

    3 duże łyż.
  • masło

    1 duża łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z masła, mąki i żółtka wyrabiamy ciasto. Dodając sól i w razie potrzeby wodę.
Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy, tak by jego średnica była 2cm większa od przygotowanej blaszki (około 24cm)
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i smażymy chwilę na maśle, po czym mieszamy z cynamonem.
Na spodzie układamy jabłka i zaginamy brzegi ciasta do środka.
Pieczemy do zrumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Około 20-25min.

Jeśli komuś nie wystarcza słodkość jabłek, można posypać wszystko płatkami migdałów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat