Wypasiony kapuśniak Eli

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Przygotowałam kapuśniak z kiszonej kapusty. Ugotowałam go na boczku wędzonym i wieprzowinie z dodatkiem grzybów leśnych.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

wywar

  • boczek wędzony

    50 dag
  • łopatka wieprzowa

    60 dag
  • liście laurowe Prymat

    5 szt.
  • ziele angielskie całe

    10 ziaren
  • sól

    1 łyżka

grzyby

  • podgrzybki

    50 dag
  • duża cebula

    1 szt.
  • smalec

    1 duża łyż.
  • sól

    4 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    4 szczypty

warzywa

  • kapusta kiszona

    120 dag
  • marchewki

    3 szt.
  • korzeń pietruszki

    1 szt.
  • seler korzeniowy średniej wielkości

    1 ćwiartka
  • ziemniaki średnie

    10 sztuk

dodatki

  • przyprawa do zup i potraw w płynie Kucharek

    2 duże łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

przygotowanie wywaru

Krok 1 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
Do dużego garnka włożyć boczek i mięso.
Do mięsa dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Wlać wodę, posolić i gotować około 30 minut.

przygotowanie grzybów

Krok 1 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Krok 2 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
Na patelni rozgrzać smalec ze skwarkami,dodać cebulę i pokrojone grzyby.
Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie składników

Krok 1 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
Kapustę kiszoną wyłożyć na deskę i posiekać.
Krok 2 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Krok 3 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować.

przygotowanie zupy

Krok 1 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
Do podgotowanego mięsa i boczku dodać kapustę i jarzyny.
Całość gotować aż wszystko będzie miękkie.
Krok 3 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
Ostudzone mięso i boczek pokroić w kostkę.
Krok 4 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
Do miękkiej kapusty dodać ugotowane ziemniaki razem z wodą, usmażone z cebulą grzyby i zagotować.
Krok 5 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
Do gotowej zupy dodać mięso i boczek. Doprawić zupę przyprawą w płynie do smaku. Smacznego!
eli_555
Ziemniaki trzeba ugotować oddzielnie w osolonej wodzie. Gotowane razem z kiszoną kapustą stają się twarde i głąbiaste.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat