Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Wypasiony kapuśniak Eli

5.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przygotowałam kapuśniak z kiszonej kapusty. Ugotowałam go na boczku wędzonym i wieprzowinie z dodatkiem grzybów leśnych.

Składniki:

wywar

boczek wędzony
50 dag
łopatka wieprzowa
60 dag
Liść laurowy suszony Prymat
5 szt.
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
10 ziaren
Sklep Prymat
sól
1 łyżka
Sklep Prymat

grzyby

podgrzybki
50 dag
cebula duża
1 szt.
smalec
1 duża łyż.
sól
4 szczypty
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
4 szczypty
Sklep Prymat

warzywa

kapusta kiszona
120 dag
marchewki
3 szt.
korzeń pietruszki
1 szt.
seler korzeniowy średniej wielkości
1 ćwiartka
ziemniaki średnie
10 sztuk

dodatki

Przyprawa do zup i potraw Kucharek
2 duże łyż.

Porada

Ziemniaki trzeba ugotować oddzielnie w osolonej wodzie. Gotowane razem z kiszoną kapustą stają się twarde i głąbiaste.

Przepis i sposób przygotowania na: Wypasiony kapuśniak Eli

przygotowanie wywaru

1
Do dużego garnka włożyć boczek i mięso.
Krok 1 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
2
Do mięsa dodać liście laurowe i ziele angielskie.
3
Wlać wodę, posolić i gotować około 30 minut.

przygotowanie grzybów

1
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Krok 1 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
2
Na patelni rozgrzać smalec ze skwarkami,dodać cebulę i pokrojone grzyby.
Krok 2 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
3
Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie składników

1
Kapustę kiszoną wyłożyć na deskę i posiekać.
Krok 1 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
2
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Krok 2 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
3
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować.
Krok 3 - Wypasiony kapuśniak Eli foto

przygotowanie zupy

1
Do podgotowanego mięsa i boczku dodać kapustę i jarzyny.
Krok 1 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
2
Całość gotować aż wszystko będzie miękkie.
3
Ostudzone mięso i boczek pokroić w kostkę.
Krok 3 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
4
Do miękkiej kapusty dodać ugotowane ziemniaki razem z wodą, usmażone z cebulą grzyby i zagotować.
Krok 4 - Wypasiony kapuśniak Eli foto
5
Do gotowej zupy dodać mięso i boczek. Doprawić zupę przyprawą w płynie do smaku. Smacznego!
Krok 5 - Wypasiony kapuśniak Eli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.06.2020 16:20
Dobra zupa.
gusia1000 28.06.2020 16:20
Dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak