WYPASIONE ZAPIEKANKI - najlepsze!

WYPASIONE ZAPIEKANKI - najlepsze!

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • pieczarki

    300 g
  • bagietka

    1 duża
  • jajko

    1 szt
  • ser żółty

    100 g
  • sól i pieprz

  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • masło

    2 łyżeczki
  • oliwa

    1-2 łyżki
  • rukola

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - WYPASIONE ZAPIEKANKI - najlepsze! foto
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami. Mieszamy.
Krok 2 - WYPASIONE ZAPIEKANKI - najlepsze! foto
Bagietkę kroimy na pół i każdą część przekrawamy wzdłuż - otrzymamy w ten sposób 4 zapiekanki. Wszystkie części smarujemy masłem i wykładamy na nie smażone pieczarki. Jajko rozbełtujemy i powoli wylewamy na pieczarki. Ser ścieramy na tarce i posypujemy po wierzchu.
Krok 3 - WYPASIONE ZAPIEKANKI - najlepsze! foto
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 min. Gotowe zapiekanki możemy posypać świeżą rukolą

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KuchniaMagdaLeny

08.06.2017 22:46
Proszę się częstować ;)

KuchniaMagdaLeny

08.06.2017 22:46
Dziękuję wszystkim i polecam ;)

Ewa Wojtaszko

08.06.2017 09:11
no nie, takie zapiekanki chodzą za mną od tygodnia !

szynszyla

07.06.2017 19:28
Powrót do starych, dobrych czasów:)

Ola1young

07.06.2017 14:36
poprosze o jedną ;)

Ola1984

07.06.2017 09:09
Domowe zapiekanki nie mają sobie równych :) Pyszne!

ada.la

06.06.2017 21:24
dawno ich nie jadłam

adelajda

06.06.2017 18:33
Dobre nie tylko na kolację

Justi2401

06.06.2017 13:15
Pyszne, domowe zapiekanki, najlepsze i wiemy co jemy :)

anka1988

06.06.2017 13:14
prezentują sie super, musze koniecznie je zrobić, wyglądają na bardzo chrupiące a u mnie w domu takie uwielbiają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat