Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym spodzie...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO KRUSZONKOWE

jajko 2 sztuka
masło lub margaryna 15 dag/zimne
mąka tortowa 25 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 3/4 szklanki
orzechy włoskie 10 dag/mielone

SERNIK

jajko 5 sztuj
cukier 3/4 szklanki
skórka pomarańczowa 3 łyżki
olej rzepakowy 3 łyżki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
kasza manna 1 łyżka
twaróg 1 kg/wiaderko
kakao 2 łyżki
cukier puder - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym spodzie...

Kroki postępowania

1
z podanych składników w tym zimna margaryna i orzechy zmielone mikserem utrzeć ciasto o konsystencji drobnej kruszonki, schować do lodówki na godzinę
Krok 1 - wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym  spodzie... foto
2
forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia - na dnie rozłożyć ciasto, można denkiem szklanki przyklepać, w 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 15 minut
Krok 2 - wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym  spodzie... foto
3
żółtka, cukier, skórkę pomarańczową utrzeć mikserem na puch z 5 minut, im lepiej ubite żółtka tym sernik jest delikatniejszy i puszysty
Krok 3 - wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym  spodzie... foto
4
dodać ser z wiaderka, budyń, kaszkę manną, olej i mikserem tylko połączyć składniki bez długiego miksowania
Krok 4 - wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym  spodzie... foto
5
3/4 białej masy odłożyć do osobnego pojemnika, do pozostałej części masy wsypać kakao i wymieszać, białka ubić na sztywno i również dać 3/4 do białej masy i resztę do kakao, wymieszać
Krok 5 - wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym  spodzie... foto
6
na podpieczony spód wyłożyć białą masę, na wierzch rozłożyć ciemną masę, piec dalej około 50-60 minut do suchego patyczka, sernik wyjąć z blachy jak będzie dobrze zimny, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest puszysty, delikatny, aromatyczny i szybko sie zjada.................SMACZNEGO!!!
Krok 6 - wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym  spodzie... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joannaa24 12.04.2016 21:18
Pyszny serniczek :)
noninka77 12.04.2016 17:17
Pyszności :)
dodi 12.04.2016 14:24
ale piękności, mniam
Aleksandra/Olcia 12.04.2016 13:46
zapowiada się pysznie
Urszula Świeca 12.04.2016 12:34
Wspaniały serniczek.))
Futka 12.04.2016 12:14
Cudowny i bardzo apetyczny serniczek :)
Małgorzata92 12.04.2016 11:08
Pyszności :)
adelajda 12.04.2016 11:03
Ja podstawiam talerzyk i proszę o kawałeczek ..
Mniam 12.04.2016 10:51
Poproszę kawałeczek tego pysznego serniczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak