wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym spodzie...

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO KRUSZONKOWE

  • jajko

    2 sztuka
  • masło lub margaryna

    15 dag/zimne
  • mąka tortowa

    25 dag
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • orzechy włoskie

    10 dag/mielone

SERNIK

  • jajko

    5 sztuj
  • cukier

    3/4 szklanki
  • skórka pomarańczowa

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • kasza manna

    1 łyżka
  • twaróg

    1 kg/wiaderko
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier puder

    - ile potrzeba
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym  spodzie... foto
z podanych składników w tym zimna margaryna i orzechy zmielone mikserem utrzeć ciasto o konsystencji drobnej kruszonki, schować do lodówki na godzinę
Krok 2 - wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym  spodzie... foto
forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia - na dnie rozłożyć ciasto, można denkiem szklanki przyklepać, w 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 15 minut
Krok 3 - wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym  spodzie... foto
żółtka, cukier, skórkę pomarańczową utrzeć mikserem na puch z 5 minut, im lepiej ubite żółtka tym sernik jest delikatniejszy i puszysty
Krok 4 - wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym  spodzie... foto
dodać ser z wiaderka, budyń, kaszkę manną, olej i mikserem tylko połączyć składniki bez długiego miksowania
Krok 5 - wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym  spodzie... foto
3/4 białej masy odłożyć do osobnego pojemnika, do pozostałej części masy wsypać kakao i wymieszać, białka ubić na sztywno i również dać 3/4 do białej masy i resztę do kakao, wymieszać
Krok 6 - wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym  spodzie... foto
na podpieczony spód wyłożyć białą masę, na wierzch rozłożyć ciemną masę, piec dalej około 50-60 minut do suchego patyczka, sernik wyjąć z blachy jak będzie dobrze zimny, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest puszysty, delikatny, aromatyczny i szybko sie zjada.................SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joannaa24 12.04.2016 21:18
Pyszny serniczek :)
noninka77 12.04.2016 17:17
Pyszności :)
dodi 12.04.2016 14:24
ale piękności, mniam
Aleksandra/Olcia 12.04.2016 13:46
zapowiada się pysznie
Urszula Świeca 12.04.2016 12:34
Wspaniały serniczek.))
Futka 12.04.2016 12:14
Cudowny i bardzo apetyczny serniczek :)
Małgorzata92 12.04.2016 11:08
Pyszności :)
adelajda 12.04.2016 11:03
Ja podstawiam talerzyk i proszę o kawałeczek ..
Mniam 12.04.2016 10:51
Poproszę kawałeczek tego pysznego serniczka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat