Wy- pieczony faszerowany kurczak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 szt.
  • kasza jęczmienna

    50 gram
  • pieczarki

    30 dag
  • jajko

    1 szt.
  • czubrica zielona

  • majeranek

  • czosnek ząbki

    2 szt.
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

  • sól

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • natka pietruszki

  • masło

  • tymianek

  • piwo jasne

    200 ml
  • szalotka

    2 szt.
  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka (waga 1,8 - 2kg) dobrze opłukać, osuszyć, odciąć nadmiar skóry z tyłu i wyciąć szyjkę. Skórę w miejscu przy szyjce zaszyć dokładnie. Wnętrze oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę podsmażyć z na łyżce masła, dodać pokrojone na plasterki małe pieczarki. Dusić ok. 20 minut, do odparowania płynu. Pod koniec doprawić dobrze sosem sojowym, pieprzem, sola i zieloną czubricą. Zdjąć z ognia, dodać ugotowaną kaszę, garść natki pietruszki oraz jajo, wymieszać.

Kurczaka faszerować kaszą z pieczarkami. Kurczaka ułożyć piersią do góry, skrzyżować i nóżki, zaszyć dobrze to miejsce, ewentualnie wbić jeszcze wykałaczki dla pewności. Kurczaka natrzeć czosnkiem, solą oraz kolorowymi przyprawami - gęsto, tak by nie było widać koloru kurczaka;) - majerankiem, czubricą, papryką mieloną i przyprawą złocistą do kurczaka. Tak przyprawionego odstawić do lodówki na minimum 2 godz.

Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Ziemniaki wyszorować druciakiem (nie obierać), Ponacinać na krzyż, przyprawić papryką, czubricą i przyprawą do kurczaka.

Naczynie żaroodporne- większe niż cały kurczak- wysmarować miękkim masłem. Kurczaka ułożyć piersią do góry, obok przyprawione ziemniaki , przykryć folią aluminiową, skropić sosem sojowym. Piec godzinę w tej temperaturze. Podlać piwem, zmniejszyć temp. na 150 stopni, piec pół godz pod folią i ostatnie pół godz bez przykrycia dopiec skórkę - temperaturę można na chwilę zwiększyć pod koniec. Podlewać często sosem piwnym. Posypać listkami tymianku.
Łączny czas pieczenia - ok. 2 godz.

Kroić ostrym nożem, lub nożycami do mięsa. Podawać z farszem, ziemniakami, sosikiem piwnym (nie zagęszczać) i dowolnymi dodatkami - u mnie ogórek kiszony, papryka konserwowa, natka pietruszki... oraz kufel piwa:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 09.10.2016 23:31
apetyczna propozycja
endzi 12.06.2015 21:21
smacznie wyglada!
Megi 05.06.2015 07:33
wygląda bardzo smakowicie
Kasiaaa 17.05.2015 15:34
Ale smakowity :)
Czarnula666 02.05.2015 14:48
świetnie wygląda!
Sarenka 16.07.2011 14:45
Mnie tez sie podoba, chetnie bym skubnela :P
Ewa104 24.06.2011 06:51
Wy-pasiony ten wy-pieczony kurczak.Mam na niego chrapkę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat