Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wuzetka tradycyjna

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto czekoladowe

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
budyń czekoladowy 1 opakowanie
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki

masa śmietanowa

śmietana kremówka 1 litr
cukier puder 0,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
fix do śmietany 1 małe opakowanie
cukier waniliowy 2 małe opakowania

nadzienie

konfitura wiśniowa 1 słoik 300 gram
poncz 0,5 szklanki

polewa czekoladowa

margaryna 125 gram
cukier 0,5 szklanki
kakao 3-4 łyżki
mleko 2 łyżeczki

Porada

Wuzetkę kroimy dopiero po kilkugodzinnym schłodzeniu nożem zanurzonym w ciepłej wodzie.

Przepis i sposób przygotowania na: Wuzetka tradycyjna

Kroki postępowania

1
Wymieszaj suche składniki na biszkopt czekoladowy. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier dokładnie miksując. Następnie dodaj pojedynczo żółtka. Chwilę ubijaj. Dadaj przesianą mieszankę kakaową i wymieszaj delikatnie łyżką. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22cm/33cm. Pieczemy 40 minut w ok 160-180 stopniach.
Krok 1 - Wuzetka tradycyjna foto
2
Ciasto czekoladowe po wystudzeniu przetnij na pół. Górę ciasta daj na sam spód, a dół ciasta będzie naszą górą- wtedy nasza wuzetka będzie równiutka.
Krok 2 - Wuzetka tradycyjna foto
3
Dół ciasta czekoladowego nasącz wodą smakowa lub dowolnym ponczem. Wyłóż konfiturę wiśniową i rozsmaruj.
Krok 3 - Wuzetka tradycyjna foto
4
Ubij 3/4 l. kremówki (resztę pozostaw do ozdoby na wierzch ciasta), dodaj cukier puder, cukier waniliowy i przygotowaną rozpuszczoną żelatynę (Żelatyna:wsyp do kubka 4 łyżeczki żelatyny zalej 6 łyżkami wody , wymieszaj i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzej aby ją rozpuścić, dodaj 1 łyżkę ubitej śmietany i wymieszaj w kubku. Dodaj zawartość do reszty kremówki i szybko zmiksuj aby nie pojawiły się grudki.) Wyłóż kremówkę na ciasto z konfiturą.
Krok 4 - Wuzetka tradycyjna foto
5
Na kremówkę kładziemy drugi blat czekoladowy spodem do góry i dociskamy ,aby ciasto było z każdej strony równe. Wygładzamy boki z nadmiaru bitej śmietany.
Krok 5 - Wuzetka tradycyjna foto
6
Ubij pół szklanki kremówki ze śmietan-fiksem i cukrem pudrem, przełóż do szprycy. Na końcu wuzetkę dekoruje się wykończeniem z bitej śmietany wyciśniętym ze szprycy i włóż do każdego kleksa jadalną perełkę.
Na zdjęciu widać końcówkę do zdobień.
Krok 6 - Wuzetka tradycyjna foto
7
Górny blat pokrywamy ciepłą polewą czekoladową. Sposób przygotowania polewy: Rozpuść dokładnie margarynę z cukrem. Następnie dodaj kakao i mieszaj przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji na wolnym ogniu. Następnie dodaj mleko i energicznie mieszaj. chwilkę jeszcze pogotuj. jeśli polewa jest rzadka dodaj jeszcze kakao.
Krok 7 - Wuzetka tradycyjna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 21.01.2015 11:09
Jagódka to prawda , a zjedliśmy ja migiem :)
Jagódka77 20.12.2014 14:40
wygląda tak pysznie, że trudno się jej oprzeć
Marta Ryżek-Kalkowska 03.12.2014 11:56
Dziękuję :) Częstujcie się :)
agnieszka214 03.12.2014 10:15
poprstu apetycznie wyglada
mysza75 03.12.2014 10:08
jak pięknie wygląda
Wiesława1 03.12.2014 10:00
wuzetka jest nieśmiertelna
VioletoweKucharzenie 03.12.2014 08:26
poproszę o kawałęczek
Alex_M 03.12.2014 08:03
super ciacho
zabcia117 03.12.2014 07:21
pychotka :)
Krzysztof15 03.12.2014 06:29
bardzo lubie
Niki22 02.12.2014 23:15
pyszności i do tego tak pięknie się prezentuje :))
Skotka 02.12.2014 23:01
Chciałoby się zjeść natychmiast:)
babajaga1969 02.12.2014 22:53
wuzetka - pyszne ciasto
Barbara13 02.12.2014 22:35
pyszności :) prezentuje się tak kusząco i idealnie :)
IKrakowianka 02.12.2014 22:01
lubię takie ciasta
migotka28 02.12.2014 21:30
ale piękna aż skusiłabym sie na kawałeczek choć juz późno
R'n'G Kitchen 02.12.2014 20:35
Przepięknie podana.Mniam!
wioleczka83 02.12.2014 20:33
idealna do kawy i ploteczek
Renata9 02.12.2014 19:57
bardzo smaczne ciacho
RenataZ-et 02.12.2014 18:53
bardzo apetyczne ciacho
Wafelek2601 02.12.2014 18:53
Przepysznie wygląda
halina17 02.12.2014 18:41
Smacznie wygląda:)
AgaS10 02.12.2014 18:40
wygląda cudnie:)
as28 02.12.2014 18:38
mniam mniam
Katarzyna59 02.12.2014 18:20
wygląda wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak