Wuzetka Cioci Kazi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miekkie maśło lub margaryna

    15 dag
  • cukier puder

    15 dag
  • jajko

    4
  • ciemne kakao

    2 czubate łyżki
  • mąka krupczatka

    17 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy

  • Krem:

  • miękkie masło dobrej jakości

    15 dag
  • sok z cytryny

    2-3 łyżeczki
  • cukier puder

    5 dag
  • Polewa:

  • margaryna

    6 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • woda

    3 łyżki
  • ciemne kakao

    2 łyżki
  • woda

    2 (gorąca)
  • kwaśna śmietana

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wuzetka Cioci Kazi foto
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Odkąd mam kwadratową formę o boku 20 cm, robię w niej, wykładając jej wnętrze pergaminem. Kakao wymieszać z gorącą wodą na papkę. Gdyby wody było mało, dolać odrobinę. Oddzielić bialka od żółtek. W misce utrzeć masło lub margarynę z cukrem pudrem na krem. Dodawać po jednym żółtka - za każdym razem dobrze rozcierając. Dodać przestudzone kakao i dokładnie wymieszać
Krok 2 - Wuzetka Cioci Kazi foto
Stopniowo dodawać koniecznie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia...
Krok 3 - Wuzetka Cioci Kazi foto
...a na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić powierzchnię i wsadzić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 25-30 minut. Koniecznie sprawdzić patyczkiem.
Krok 4 - Wuzetka Cioci Kazi foto
Ostudzić zupełnie, po czym przekroić horyzontalnie na pół.
Krok 5 - Wuzetka Cioci Kazi foto
Na krem utrzeć masło z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na jednolitą masę.
Krok 6 - Wuzetka Cioci Kazi foto
Dodawać po 1 łyżce śmietanę - za każdym razem rozcierając bardzo dokładnie. Gdyby krem się raczył zwarzyć - zmiksować go ręcznym blenderem, ale przy stopniowym dodawaniu śmietany, nie powinno się to zdarzyć.
Krok 7 - Wuzetka Cioci Kazi foto
Gotowym kremem przełożyć ciasto, mocno dociskając górny blat i wyrównując brzegi.
Krok 8 - Wuzetka Cioci Kazi foto
Składniki polewy wrzucić do rondelka i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, aż polewa zgęstnieje.
Krok 9 - Wuzetka Cioci Kazi foto
Od razu polać ciasto i odłożyć do zastygnięcia.
Krok 10 - Wuzetka Cioci Kazi foto
Ciocia zawsze odkładała do następnego dnia - kiedy ciasto przeszło nieco wilgotnością kremu. Wtedy Wuzetka jest najlepsza.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andzia1977 03.03.2015 22:23
ale pyszności
haniaa 06.02.2013 19:17
świetny przepis
emeslive 21.11.2012 21:03
Doskonała WZtka. Przepis warty polecenia.
agnieszka214 07.07.2012 20:32
pychota dwa razy plus
traktorek 25.04.2012 19:12
bomba
irenka 21.10.2011 20:09
świetne ciacho
Dorota76 28.09.2011 21:54
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat