Wuzetka bananowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    300 g
  • cukier puder

    240 g
  • olej rzepakowy

    10 łyzka
  • jajka

    5 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1/4 łyżeczka
  • kakao

    3 łyżki
  • gorzka czekolada

    80 g
  • śmietanka kremowa

    1 l
  • cukier puder

    2 łyżka
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • Polewa:

  • margaryna

    125 g
  • kakao

    2 łyżka
  • mleko

    4 łyżka
  • cukie puder

    4 łyżka
  • banan

    2 szt
  • woda

    50 (gorąca)
  • woda zimna

    10 łyzka
  • aromat bananowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na początek przygotowujemy ciasto.

Żółtka ucieramy z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z kakao, proszkiem i sodą. Czynność powtarzamy do wyczerpania tych składników.

Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( (użyłam 22 x 33 cm) i pieczemy około 35 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do "suchego patyczka").

Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia po czym przekrawamy na 2 części.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z pokrojonymi w kosteczkę bananami.

Śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej cukier puder.

Gdy będzie już sztywna delikatnie dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy, delikatnie ale dosyć szybko aby nie zrobiły się grudki.

Na jednym kawałku ciasta rozsmarowujemy banany w czekoladzie.

Przykrywamy to grubą warstwą bitej śmietany (zostawiamy 3-4 łyżki do ozdoby).

Przykrywamy drugą warstwą ciasta i odstawiamy do lodówki.

W tym czasie robimy polewę.

W garnuszku rozpuszczamy pół kostki margaryny i dodajemy do niej 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao.

Dokładnie mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia wszystkich składników.

Pokrywamy polewą górę ciasta i odstawiamy do schłodzenia.

Gdy polewa się zastygnie ozdabiamy ciasto resztą bitej śmietany.

Odstawiamy na całą noc do lodówki.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ao_12 12.02.2013 07:12
lubię to ciasto,fajne zdjecie
haniaa 06.02.2013 19:18
fajny pomysl z tymi bananami :)
amif 06.02.2013 15:34
uwielbiam to ciasto, wersji bananowej jeszcze nie jadłam
dwa pokoje z kuchnią 24.01.2013 20:20
doskonała!
miroslawa 24.01.2013 05:07
cudne, jak z cukierni
mufinka79 23.01.2013 17:47
wygląda fantastycznie :)
teresa18 23.01.2013 17:46
nie ma to jak kawalek dobrego ciacha
tessinka 23.01.2013 16:26
rewelacja :)
Mira85 23.01.2013 16:07
super
Ania28 23.01.2013 16:05
jak z prawdziwej cukierni!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat