Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wuzetka

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 480 g
kakao 90 g
cukier 270 g
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
sól szczypta
olej 130 ml
maślanka 400 ml
zaparzona mocna kawa 400 ml
jajko 4

krem

twaróg 500 g
śmietanka 36% 500 ml
żelatyna deserowa 4 łyżeczki
cukier puder 3/4 szkl

polewa

czekolada gorzka 100 g
czekolada mleczna 100 g
śmietana 30% 100 ml
masło 50 g

Lista składników

śmietanka 36% 150 g
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: wuzetka

Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników.
Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. do napęcznienia. Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu.
Jedno ciasto pozostawić w formie. Posmarować dolną warstwę powidłami. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na ok.3 godz.
Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki zrobić kleksy na cieście.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kd045 29.10.2016 21:11
ciacho nadziane
dodi 28.10.2016 09:28
bardzo apetyczne
Franciszek 28.10.2016 00:38
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak