Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wuzetka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 7 łyżek
kakao 7 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana kremówka 1 litr
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 3/4 szklanki
spirytus 2 łyżki
sok z cutryny 1 łyżka
dżem porzeczkowy 1 słoik
margaryna 125 g
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wuzetka

Ciasto:
Z żółtek i cukru zrobić kogel mogel, a białka ubić na sztywną pianę.
Do żółtek dodać przesianą mąkę, kakao (3łyżki)i proszek do pieczenia.
Dodać pianę i delikatnie wymieszać.
Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut.
Po wystudzeniu ciasto przekroić na 2 części.

Do szklanki ciepłej wody dodać spirytus i sok z cytryny. Pączem nasączyć ciasto.
Dolną warstwę ciasta posmarować dżemem porzeczkowym.

Śmietanę ubić, a pod koniec dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatynę i cukier puder (3 łyżki).

Zrobić polewę.
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać do niej pół szklanki cukru pudru i 3 łyżki mleka. Zdjąć z ognia i dodać kakao. Polewać ciasto gdy jest gorąca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

haniaa 06.02.2013 19:16
smaczne
haniaa 06.02.2013 19:16
smaczne
czarnyaniol1990 20.11.2012 02:27
lubie :)
Poison1988 19.11.2012 13:55
świetne ciacho!
aisoglam 19.11.2012 13:07
smakowite
aisoglam 19.11.2012 13:06
smakowite
czekoladka_m 19.11.2012 12:27
mmm, pycha!!też czasem robię domowe kremówki:)
Barbara/zuza22_85 19.11.2012 12:13
smaczna
Goya 19.11.2012 12:03
super
babajaga1969 19.11.2012 11:48
pyszny placuszek- rozpływa się u ustach:))
-Natka- 19.11.2012 11:35
uwielbiam to ciacho, ale jeszcze nigdy sama nie robiłam, muszę kiedyś spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak