Wrapy z humusem, gyrosem z kurczaka i warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

hummus:

  • cieciorka konserwowa

    1 puszka
  • tahini pasta sezamowa

    1,5 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    do smaku
  • sól i pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    1 łyżka (posiekana)
  • woda

    10 łyżek

dodatkowo

  • placki do tortilli

    8 szt
  • sałata lodowa

    pół główki
  • kukurydza konserwowa

    3/4 puszki
  • pomidor

    2 szt
  • papryka czerwona

    pół szt
  • ogórki konserwowe

    4 szt
  • pierś z kurczaka

    2 szt
  • przyprawa gyros

    1 łyżka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciecierzycę odcedzamy, następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem wody i tahini. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sok z cytryny do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na grubsze paski. Następnie posypujemy piersi przyprawą gyros, mieszamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Pomidory oraz paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki do wrapów dzielimy na 8 części.
Tortille smarujemy hummusem, następnie nakładamy poszarpaną sałatę lodową, pomidory, paprykę, kukurydzę, pół ogórka konserwowego pokrojonego w półplasterki oraz kurczaka. Tortille zwijamy jak krokieta. Podajemy na zimno lub na gorąco. Ja preferuje podgrzane w piekarniku lub przyrumienione na grillu.
Smacznego :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 29.10.2017 09:58
Pyszne, zjadłabym! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat