Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina w czerwonym winie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 1 kg
cebula 1 sztuka
sól
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 sztuki
wino czerwone 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina w czerwonym winie

Od razu przyznam, że przepis był improwizowany, ale wyszedł i wszedł do naszego menu. Wołowina - najlepszy będzie kark wołowy, nawet szponder się nada.
Działamy w bardzo prosty sposób - wołowinę nacieramy zielem angielskim i pieprzem, obkładamy listkami laurowymi i cebulą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego - ja używam kamionkowego. Wlewamy wino, przykrywamy. Pieczemy w temperaturze najpierw 180, potem 140 stopni aż mięso będzie miękkie.
Sos można przetrzeć przez sito.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 22.08.2013 21:24
wołowinę podmienię dziczyzną i mam również super danie :o)
beniaminek 16.06.2013 22:33
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak