Wołowina Rendang

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Bardzo rozgrzewające i pyszne danie dla tych, co lubią ostre potrawy.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pasta

  • galangal

    3 cm
  • imbir

    2 cm
  • czosnek

    3 ząbki
  • papryczka chilli

    1 sztuka
  • gałka muszkatołowa mielona

    0.5 łyżeczki
  • cebula szalotka

    3 sztuki

Reszta

  • wołowina

    650 gramów
  • goździk Prymat

    2 sztuki
  • liście limonki kaffir

    6 sztuk
  • trawa cytrynowa

    2 sztuki
  • kora cynamonu

    1 sztuka
  • mleko kokosowe

    400 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w kostkę mniej więcej 3x3 cm.
Do miski dodajemy galangal, starty imbir, czosnek, chili, gałkę muszkatołową i szalotkę.
Wszystko razem zmiksować blenderem wlewając do środka około 0.5 szklanki wody, tworząc coś na wzór pasty.
Na patelni lub w garnku upraż korę cynamonu i goździki. Gdy zaczną wydawać ładny zapach, dodaj pastę i smażymy aż składniki będą wydzielać silny aromat i zaczną się karmelizować. Teraz czas na dodanie mięsa mleka kokosowego, liście limonki lub soku i skórki, trawy cytrynowej przekrojonej na pół. Składniki zagotować i dusić pod przykryciem ok. 2 godz. od czasu do czasu mieszamy. Gdy na powierzchnię, zacznie wydobywać się tłuszcz to oznacza że sos jest gęsty i gotowy.

Kasia Pichci
Podajemy z ryżem. Do potrawy dodałam dość duża papryczkę. Zamiast liści limonki można dodać otartą skórkę oraz sok z limonki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat