wołowina po burgundzku z leśnymi grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    1 kg
  • boczek

    200 gram
  • cebula biała

    1 sztuka
  • marchewka

    3 sztuki
  • grzyby leśne

    500 gram
  • wino czerwone wytrawne

    750 ml
  • sól

  • mąka

  • świeże zioła

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - wołowina po burgundzku z leśnymi grzybami foto
Wołowinę kroimy w sporą kostkę i podsmażamy na patelni grillowej. Przekładamy do naczynia do zapiekania
Krok 2 - wołowina po burgundzku z leśnymi grzybami foto
Boczek kroimy w paski, tak samo marchewkę, cebulę - w kostkę. Wszystko podsmażamy.
Krok 3 - wołowina po burgundzku z leśnymi grzybami foto
Przekładamy do mięsa, patelnię deglazujemy szklanką wina. Przelewamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy jeszcze ok szklankę wina, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok 2 godziny. W tym czasi grzby - jeśli używamy świeżych - myjemy, czyścimy. Jeśli mrożonych - przelewamy wrzątkiem i odsączamy.
Krok 4 - wołowina po burgundzku z leśnymi grzybami foto
Dodajemy grzyby do reszty składników i wstawiamy do piekarnika na dodatkową godzinę, jeśli trzeba, uzupełniamy wino.
Krok 5 - wołowina po burgundzku z leśnymi grzybami foto
Ewentualnie zagęszczamy mąką, podajemy z bagietką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 25.12.2012 16:18
wołowina z jakiej części ? grzyby jakie konkretnie? jakaś sugestia co do wina ?
suzana 19.11.2011 20:33
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat