Wołowina po Burgundzku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    1 kg
  • cebula

    10 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • pieczarki

    20 szt
  • wino czerwone

    1 szklanka
  • przecier pomidorowy

    4 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziele angielskie

  • pieprz

  • sól do smaku

  • masło klarowane

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę kroimy w duże kawałki i smażymy partiami na patelni na kolor brązowy ( ważne, żeby nie było zbyt wielu kawałków wołowiny smażonych jednocześnie). Przekładamy usmażoną wołowinę do garnka razem z tłuszczem ze smażenia . Do wołowiny dodajemy przyprawy i wino (bez soli) i dusimy na wolnym ogniu godzinę. . Rozgrzewamy kolejną porcję oleju na patelni i smażymy na złoty kolor pieczarki i cebulki ( w całości!) i dorzucamy je do garnka z wołowiną. Dusimy kolejną godzinę , podlewając w razie konieczności przegotowana wodą . Sprawdzamy , czy wołowina jest wystarczająco miękka – dodajemy przecier pomidorowy , solimy, zagotowujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia_sl 09.11.2015 17:09
uwielbiam taką wołowinę :)
Pani Domu 09.11.2015 15:10
pyszny pomysł na wołowinę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat