Wołowe ragout na czerwonym winie

Wołowe ragout na czerwonym winie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec wołowy

    600 g (bez kości)
  • pieczarki

    300 g
  • piernik

    40 g (utarty)
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    4 łyżki
  • cebula

    1 szt.
  • marchew

    1 szt. (mała)
  • seler

    1/4 szt. (małego)
  • żurawina

    2 łyzki
  • powidła śliwkowe

    1 łyżka
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • wino czerwone

    200 ml
  • sok z cytryny

    1/2 szt.
  • woda

  • sól

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wołowe ragout na czerwonym winie

Kroki postępowania

Krok 1 - Wołowe ragout na czerwonym winie foto
Umyj pieczarki, opłucz je i rozłóż wzdłuż. Pokrój mięso w kostkę. Umieść w patelni ¾ l wody, posól, dodaj utarty piernik z przyprawą do piernika i doprowadź do wrzenia. Wrzuć pokrojone mięso, gotuj przez ok. 10 minut i potem wyjmij, dodaj pieczarki do rosołu, gotuj przez ok. 10 minut. Następnie wyciągnij je i odłóż na bok.
Krok 2 - Wołowe ragout na czerwonym winie foto
Podgrzej olej w naczyniu, dodaj pokrojone warzywa, duś, posyp cukrem i kiedy zacznie się karmelizować, dodaj obraną i pokrojoną cebulę. Smaż aż się przyrumieni. Włóż mięso i pieczarki do przygotowanego naczynia z warzywami, skrop sokiem z cytryny, dodaj kawałek obranej cytryny i dopraw tymiankiem. Polej mięso i pieczarki rosołem i czerwonym winem.
Krok 3 - Wołowe ragout na czerwonym winie foto
Gotuj pod przykrywką na małym ogniu ok. 2 godzin, mieszając od czasu do czasu, w razie potrzeby podlej wodą. Dodaj goździki i sok z żurawiny.
Gdy mięso jest już prawie miękkie odbierz trochę sosu i rozpuść sos z utartym imbirem i powidłami śliwkowymi. Dodaj do mięsa i zagotuj i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Wołowe ragout na czerwonym winie foto
Podawać z gnocchi.
Doradca Smaku
Zamiast wołowiny możesz użyć sarniny lub mięsa z jelenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat