Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowe ragout na czerwonym winie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec wołowy 600 g (bez kości)
pieczarki 300 g
piernik 40 g (utarty)
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżki
cebula 1 szt.
marchew 1 szt. (mała)
seler 1/4 szt. (małego)
żurawina 2 łyzki
powidła śliwkowe 1 łyżka
cukier brązowy 1 łyżka
olej 1 łyżka
wino czerwone 200 ml
sok z cytryny 1/2 szt.
woda
sól

Porada

Zamiast wołowiny możesz użyć sarniny lub mięsa z jelenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowe ragout na czerwonym winie

Kroki postępowania

1
Umyj pieczarki, opłucz je i rozłóż wzdłuż. Pokrój mięso w kostkę. Umieść w patelni ¾ l wody, posól, dodaj utarty piernik z przyprawą do piernika i doprowadź do wrzenia. Wrzuć pokrojone mięso, gotuj przez ok. 10 minut i potem wyjmij, dodaj pieczarki do rosołu, gotuj przez ok. 10 minut. Następnie wyciągnij je i odłóż na bok.
Krok 1 - Wołowe ragout na czerwonym winie foto
2
Podgrzej olej w naczyniu, dodaj pokrojone warzywa, duś, posyp cukrem i kiedy zacznie się karmelizować, dodaj obraną i pokrojoną cebulę. Smaż aż się przyrumieni. Włóż mięso i pieczarki do przygotowanego naczynia z warzywami, skrop sokiem z cytryny, dodaj kawałek obranej cytryny i dopraw tymiankiem. Polej mięso i pieczarki rosołem i czerwonym winem.
Krok 2 - Wołowe ragout na czerwonym winie foto
3
Gotuj pod przykrywką na małym ogniu ok. 2 godzin, mieszając od czasu do czasu, w razie potrzeby podlej wodą. Dodaj goździki i sok z żurawiny.
Gdy mięso jest już prawie miękkie odbierz trochę sosu i rozpuść sos z utartym imbirem i powidłami śliwkowymi. Dodaj do mięsa i zagotuj i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Wołowe ragout na czerwonym winie foto
4
Podawać z gnocchi.
Krok 4 - Wołowe ragout na czerwonym winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak