Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 500 g (łopatka lub karkówka)
cebula 3 sztuki
czosnek 5 ząbki
imbir 1/2 łyżeczki
chilli 1/2 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/2 łyżeczki
jogurt naturalny 300 ml
olej do smażenia
cynamon 1/4 łyżeczki (opcjonalnie)

Porada

Danie to nie należy do dań z dużą ilością sosu. Sos powinien prawie całkowicie się zredukować, jeżeli już jakiś będzie powinien być gęsty oraz kleisty.

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym

Kroki postępowania

1
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 1 - Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym foto
2
Mięso umyj osusz i pokrój w kostkę ok. 4 cm.
Krok 2 - Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym foto
3
Mięso wrzuć na patelnię i obsmaż ze wszystkich stron na kolor brązowy.
Krok 3 - Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym foto
4
Posiekaj cebulę i czosnek.
Krok 4 - Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym foto
5
Mięso zdejmij z patelni. Cebulę i czosnek smaż na tej samej patelni do uzyskania złocistego koloru.
Krok 5 - Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym foto
6
Do podsmażonej cebuli wrzuć wcześniej usmażone mięso wraz z sokami, które mogły wypłynąć w międzyczasie. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i sól. Smaż jeszcze przez ok. 1 minuty.
Krok 6 - Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym foto
7
Do mięsa wlej jogurt i gotuj do momentu wrzenia
Krok 7 - Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym foto
8
Mięso w sosie jogurtowym przelej do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku ok. 1,5 h do miękkości mięsa.
Krok 8 - Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak