Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym

Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    500 g (łopatka lub karkówka)
  • cebula

    3 sztuki
  • czosnek

    5 ząbki
  • imbir

    1/2 łyżeczki
  • chilli

    1/2 łyżeczki
  • sól

    2 łyżeczki
  • pieprz czarny grubo mielony

    1/2 łyżeczki
  • jogurt naturalny

    300 ml
  • olej do smażenia

  • cynamon

    1/4 łyżeczki (opcjonalnie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym foto
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2 - Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym foto
Mięso umyj osusz i pokrój w kostkę ok. 4 cm.
Krok 3 - Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym foto
Mięso wrzuć na patelnię i obsmaż ze wszystkich stron na kolor brązowy.
Krok 4 - Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym foto
Posiekaj cebulę i czosnek.
Krok 5 - Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym foto
Mięso zdejmij z patelni. Cebulę i czosnek smaż na tej samej patelni do uzyskania złocistego koloru.
Krok 6 - Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym foto
Do podsmażonej cebuli wrzuć wcześniej usmażone mięso wraz z sokami, które mogły wypłynąć w międzyczasie. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i sól. Smaż jeszcze przez ok. 1 minuty.
Krok 7 - Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym foto
Do mięsa wlej jogurt i gotuj do momentu wrzenia
Krok 8 - Wołowina pieczona w jogurcie naturalnym foto
Mięso w sosie jogurtowym przelej do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku ok. 1,5 h do miękkości mięsa.
Danie to nie należy do dań z dużą ilością sosu. Sos powinien prawie całkowicie się zredukować, jeżeli już jakiś będzie powinien być gęsty oraz kleisty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat