Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowe świderki z ciasta francuskiego

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 200 gram
pieczarki 150 gram
kukurydza w puszce 1/3 puszki
ciasto francuskie 1 opakowanie
ser żółty 2 łyżki startego
ketchup 2 łyżki domowej roboty
jajko do smarowania ciasta
sól i pieprz
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
czosnek 1 ząbek
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowe świderki z ciasta francuskiego

Kroki postępowania

1
Pieczarki kroimy w plasterki i przysmażamy, doprawiając do smaku. Mięso mielone smażymy na oleju, także doprawiając go do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Gotowe mięso łączymy z grzybami i odsączoną z zalewy kukurydzą. Przygotowane nadzienie delikatnie studzimy.
Krok 1 - Wołowe świderki z ciasta francuskiego foto
2
Ciasto francuskie rozwijamy. Jego połowę smarujemy ketchupem. Na ketchup wykładamy przygotowaną wołowinę z dodatkami.
Krok 2 - Wołowe świderki z ciasta francuskiego foto
3
Niczym nie posmarowaną część ciasta nakładamy na połówkę z nadzieniem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 6 pasów.
Krok 3 - Wołowe świderki z ciasta francuskiego foto
4
Każdy pas delikatnie przekręcamy i przekładamy na przygotowaną blaszkę.
Krok 4 - Wołowe świderki z ciasta francuskiego foto
5
Wierzch „świderków” smarujemy jajkiem, delikatnie posypujemy serem i przekładamy do nagrzanego piekarnika. Świderki pieczemy w temperaturze 190°C przez około 15-20 minut.
Gotowe.
Krok 5 - Wołowe świderki z ciasta francuskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 10.12.2016 16:52
wyglądają pysznie
gusia1000 10.12.2016 15:42
Pomysłowe danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak