Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku

5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec wołowy
1 kg
koper włoski
1 bulwa
natka pietruszki
wino czerwone wytrawne
70 ml
pieczarki
100 g
pomidory pelati
400 g
ogóreczki z chili Smak
6 szt.
Musztarda delikatesowa Prymat
2 łyżki
majeranek
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
oliwa

Porada

Pamiętajmy, żeby mięso kroić wzdłuż włókien. Pozwoli nam to zachować jego kruchość i miękkość, a zrazy nie rozpadną się w trakcie obróbki cieplnej.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku

Kroki postępowania

1
Bulwę kopru włoskiego kroimy w cienkie paseczki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i rozgrzewamy. Koper włoski podsmażamy chwilę na wolnym ogniu. W międzyczasie myjemy pieczarki i również drobno siekamy. Wrzucamy je na patelnię do kopru włoskiego, zwiększając ogień. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i majerankiem. Podlewamy patelnię odrobiną wody. Dzięki temu koper szybciej zmięknie.
Krok 1 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku foto
2
Farsz przekładamy do miseczki. Dodajemy łyżkę musztardy delikatesowej. Do farszu możemy też użyć inną musztardę o łagodnym smaku np. kremską czy stołową. Ogóreczki siekamy cienkie w plastry i dodajemy do farszu.
Krok 2 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku foto
3
Przy pomocy łyżeczki nakładamy farsz na krawędzi plastra mięsa, zawijamy częściowo, dokładamy kolejną porcję farszu i zawijamy końca w roladkę. Podobnie postępujemy z pozostałymi kawałkami mięsa. Zwinięte roladki zawijamy sznurkiem bawełnianym spożywczym, żeby się nie rozleciały w trakcie smażenia.
Krok 3 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku foto
4
Mięso kroimy w plastry o grubości ok 0,5 do 1 cm. Każdy kawałek mięsa osobno zawijamy w folię spożywczą i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Nie uszkodzimy wówczas mięsa i unikniemy chlapania podczas rozbijania. Plastry mięsa doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli plastry mięsa są bardzo duże możemy je przekroić na pół i przygotować mniejsze roladki.
Krok 4 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku foto
5
Mięso obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smażymy z każdej strony po ok. 3 minuty.
Krok 5 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku foto
6
Roladki zdejmujmy z patelni, odlewamy z niej pozostały tłuszcz i wlewamy czerwone wino. Podgrzewamy chwilę, aby wino delikatnie odparowało. W międzyczasie kroimy pomidory pelati w kostkę i wrzucamy na patelnię. Po ok. 3 minutach na patelnię wkładamy roladki i dusimy je w sosie ok 3-4 minut. Następnie ściągamy roladki z patelni i zdejmujemy z nich nitki.
Krok 6 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku foto
7
Jeśli został nam farsz, dodajemy go do sosu. Natkę pietruszki siekamy i również dodajemy do sosu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 7 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku foto
8
Roladki wykładamy na talerze. Podajemy z przygotowanym sosem i dekorujemy pozostałą natką pietruszki.
Krok 8 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak