Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoska zupa kurkowa

5.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Zupa grzybowa w polskiej kuchni jest silnie zakorzeniona. Czasami warto odmienić tradycyjne dania.

Składniki:

Składniki:

kurki 500 gramów
marchewki 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler korzeniowy 1 sztuka
pomidory suszone 100 gramów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
oliwa 100 mililitrów
Bulion grzybowy 1 litr
śmietanka słodka 200 mililitrów
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Włoska zupa kurkowa

Marchewki, pietruszki i seler obrałem, stałem na tarce o dużych oczkach.
Cebulę i czosnek obrałem i posiekałem.
Wszystko wrzuciłem na rozgrzaną oliwę i smażyłem około 10 min.
Kurki oczyściłem, większe pokroiłem na mniejsze kawałki, dodałem do warzy i smażyłem jeszcze 5 min. Całość zalałem gorącym bulionem, dodałem pokrojone w paski pomidory i gotowałem 30 min. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.
Śmietanę wymieszałem z chochelką wywaru, dodałem do całości. Wymieszałem. Podałem z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak