Włoska zupa kurkowa

Włoska zupa kurkowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Zupa grzybowa w polskiej kuchni jest silnie zakorzeniona. Czasami warto odmienić tradycyjne dania.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kurki

    500 gramów
  • marchewki

    2 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • pomidory suszone

    100 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • oliwa

    100 mililitrów
  • Bulion grzybowy

    1 litr
  • śmietanka słodka

    200 mililitrów
  • natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewki, pietruszki i seler obrałem, stałem na tarce o dużych oczkach.
Cebulę i czosnek obrałem i posiekałem.
Wszystko wrzuciłem na rozgrzaną oliwę i smażyłem około 10 min.
Kurki oczyściłem, większe pokroiłem na mniejsze kawałki, dodałem do warzy i smażyłem jeszcze 5 min. Całość zalałem gorącym bulionem, dodałem pokrojone w paski pomidory i gotowałem 30 min. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.
Śmietanę wymieszałem z chochelką wywaru, dodałem do całości. Wymieszałem. Podałem z posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat