Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowy dżem czekoladowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 6 kg
kakao ciemne 20 dag
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowy dżem czekoladowy

Wiśnie dokładnie myjemy, drylujemy. Wkładamy do garnka i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy (aby owoce tylko lekko drgały) do czasu aż wiśnie o mniej więcej 2/3 zmniejszą swoją objętość. Dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Słodzimy do smaku. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Gdy przestygnie, słoiczki odwracamy i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Dżem możemy pasteryzować przez kilka minut, ale nie jest to konieczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 12.09.2012 09:30
mmm świetny;)
staropolanka5 11.09.2012 23:34
smacznie
bartek8585 11.09.2012 23:03
na pewno pyszny:)
BernadettaP 11.09.2012 21:47
To fakt, a kupne dżemy nie umywają się nawet do własnych przetworów :)
iziona 11.09.2012 21:28
Też taki robię, jest pyszny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak