Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowy drożdżowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dżem wiśniowy 100 g
mąka tortowa 2 szkl
drożdże 15 g
masło 25 g
jaja 1 szt
cukier kryształ 1 łyżka
mleko 120 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowy drożdżowiec

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na 15 minut.
Krok 1 - Wiśniowy drożdżowiec foto
2
Do rozczynu drożdżowego dodać mąkę, jajo, podgrzane mleko z masłem i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Krok 2 - Wiśniowy drożdżowiec foto
3
Ciasto rozwałkować cienko, posmarować dżemem i zwinąć w rulon. Rulon pokroić na grube (ok. 3 cm) plastry i układać je pionowo w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 3 - Wiśniowy drożdżowiec foto
4
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem (kryształ). Piec około 20 minut.
Krok 4 - Wiśniowy drożdżowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 02.07.2013 14:48
lubię ciasta z owocami
EWI 02.01.2013 13:00
pyszne
monisia1977 02.01.2013 11:47
dobre
Piotr-21 02.01.2013 11:29
fajny
Barbara/zuza22_85 02.01.2013 11:18
smaczny
gosia56 02.01.2013 11:17
ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak