Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowiec z wiśnią nadwiślańską i czekoladą na andrutowo-pistacjiowym spodzie z sosem z wiśniowym dodatkiem Trójniaku

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na spód

olej rydzowy 1 szklanka
andrut 120 g
herbatniki pełnoziarniste 240 g
pistacje 50 g
migdały 50 g

• Masa:

wiśnie bez pestek 500 g
miód spadziowy 3/4 szklanki
budyń waniliowy 1
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 2 sztuki
jogurt naturalny 100 g
trójniak 1 kieliszek
czekolada gorzka 100 g
czekolada mleczna 100 g

Soso wiśniowy

wiśnie bez pestek 600 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
woda 6 łyżek
trójniak 1 kieliszek
miód spadziowy 5 łyżek
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowiec z wiśnią nadwiślańską i czekoladą na andrutowo-pistacjiowym spodzie z sosem z wiśniowym dodatkiem Trójniaku

Spód- Do rozdrobnionych w malakserze ciastek, andrutów oraz pistacji dodajemy olej i krótko miksujemy. Masa ma mieć konsystencję mokrego pisaku. Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową i dopiero zapinamy rant. Folię zawijamy na ścianki tortownicy (po zewnętrznej stronie). Całość owijamy jeszcze raz szczelnie folią, tak by woda podczas pieczenia nie przedostała się do ciasta. Do tak przygotowanej formy wykładamy gotowe ciasto i ubijamy palcami. Wstawimy do lodówki.
Masa- Wiśnie blendujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki masy. Całość dobrze miksujemy. Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę dodajemy do masy wiśniowej. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z ciastek. Tortownicę stawiamy do brytfanny. Całość wstawiamy do piekarnika (180 stopni). Do brytfanny wlewamy wrzącą wodę- musi sięgać do połowy tortownicy. Pieczemy około 60 minut- cały czas pilnując i dolewając parującą wodę. Ciasto należy wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce.
Sos- Wydrylowane wiśnie zagotowujemy razem z miodem. Mąkę rozrabiamy w wodzie i dodajemy do wiśni- cały czas mieszamy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec dodajemy Trójniak i jeszcze chwilę gotujemy. Kiedy polewę zdejmiemy z ognia, dodajemy wanilię. Polewamy obficie schłodzony wiśniowiec. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 22.07.2014 07:35
ależ to super wygląda!
berys18 21.07.2014 11:15
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak