Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowiec z wiśnią nadwiślańską i czekoladą na andrutowo-pistacjiowym spodzie z sosem z wiśniowym dodatkiem Trójniaku
Masa- Wiśnie blendujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki masy. Całość dobrze miksujemy. Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę dodajemy do masy wiśniowej. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z ciastek. Tortownicę stawiamy do brytfanny. Całość wstawiamy do piekarnika (180 stopni). Do brytfanny wlewamy wrzącą wodę- musi sięgać do połowy tortownicy. Pieczemy około 60 minut- cały czas pilnując i dolewając parującą wodę. Ciasto należy wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce.
Sos- Wydrylowane wiśnie zagotowujemy razem z miodem. Mąkę rozrabiamy w wodzie i dodajemy do wiśni- cały czas mieszamy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec dodajemy Trójniak i jeszcze chwilę gotujemy. Kiedy polewę zdejmiemy z ognia, dodajemy wanilię. Polewamy obficie schłodzony wiśniowiec. Smacznego!