Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowe lody na awokado bez jajek i mleka z sosem wiśniowym z dodatkiem Trójniaku

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

lody

wiśnie 500 g
awokado 2 szt
śmietana 18 proc 200 g
miód spadziowy 1/2 szkl
cukier waniliowy 1/2 szkl

sos

wiśnie 400 g
miód spadziowy 4 łyżki
masło 1 łyżka
miód pitny 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowe lody na awokado bez jajek i mleka z sosem wiśniowym z dodatkiem Trójniaku

Pozbawione pestek wiśnie zasypujemy cukrem waniliowym. Dodajemy podkarpacki miód spadziowy oraz miąższ z 3 awokado. Dodajemy schłodzoną śmietankę. Całość dokładnie blendujemy. Mrozimy w maszynce do lodów przez godzinę lub w zamrażalniku, pamiętając by po 30 minutach lody dokładnie zmiksować- czynność powtarzamy dwukrotnie. Lody podajemy w miseczkach- skorupkach po awokado polane sosem wiśniowym.

Sos- wydrylowane wiśnie zalewamy miodem spadziowym. Całość dusimy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego sosu- może nam to zająć nawet do 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy Trójniak i łyżkę zimnego masła. Całość jeszcze chwilkę gotujemy. Lody możemy polać zimnym lub gorącym sosem.Na takie upały, jakie mamy ostatnio, zdecydowanie polecam pierwszą wersję :) .

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 18.07.2014 21:47
Takie lody bez jajek,to mogę jeść i jeść:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak