Wiśniak na bogato

Wiśniak na bogato

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    3 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • olej rzepakowy

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • woda

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki

krem wiśniowy

  • galaretka wiśniowa

    1,5 szkl
  • budyń waniliowy

    1 i 3 opakowanie i łyżki
  • kompot wiśniowy

    2 szkl
  • jajko

    3 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • masło

    1 kostka
  • syrop wiśniwy

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    400 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki

Dodatkowo

  • galaretka wiśniowa

    2,5 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wiśniak na bogato

Kroki postępowania

Krok 1 - Wiśniak na bogato foto
Białka jaj ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem cukru. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, a następnie wodę.
Na samym końcu do ciasta dodajemy na przemian olej i mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Wlewamy na blaszkę wysmarowana tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy około 30 minut.
Kiedy ciasto wystygnie ścinamy cienką warstwę z wierzchu

Krok 2 - Wiśniak na bogato foto
Kompot wiśniowy mieszamy z syropem.Odlewamy około pół szklanki i mieszamy z budyniem w proszku.Resztę płynu zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretkę wiśniową. Ponownie zagotowujemy i wlewamy sok z budyniem intensywnie mieszając. Gotowy budyń studzimy.
Krok 3 - Wiśniak na bogato foto
Masło ucieramy dodając stopniowo cukier, a na końcu żółtka.
Krok 4 - Wiśniak na bogato foto
Do utartego masła dodajemy po trochu masę wiśniową i mieszamy z ubitymi na sztywno białkami.
Krok 5 - Wiśniak na bogato foto
Krem wiśniowy układamy równo na cieście a na nim w odstępach owoce.
Krok 6 - Wiśniak na bogato foto
Kremówkę ubijamy na sztywna piane razem z cukrem pudrem, a następnie mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody. Wyciskamy rozetki w pozostawionych miejscach pomiędzy owocami.
Krok 7 - Wiśniak na bogato foto
Na wierzch wlewamy tężejącą galaretkę rozpuszczona w 800 ml wrzątku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

wwwiolka 29.03.2017 20:44
Bardzo fajny przepis.
Wacław 29.03.2017 18:35
dla mnie pycha :-)
Ewelina1991 29.03.2017 17:53
dobre ciacho
Janina 29.03.2017 16:30
Fajne ciasto;))
KORAL 29.03.2017 14:18
smaczne ciasto
Patrycja33 29.03.2017 14:10
super ciacho":)
Mniam 29.03.2017 11:06
Smaczne ciasto do kawy :)
dodi 29.03.2017 11:06
ale pyszniutkie, mniam
Madzai 29.03.2017 10:23
Ciekawe ciacho
Edita 29.03.2017 10:18
fajny wisniak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat