Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniak na bogato

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 1 szkl
olej rzepakowy 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
woda 2 łyżki
kakao 2 łyżki

krem wiśniowy

galaretka wiśniowa 1,5 szkl
budyń waniliowy 1 i 3 opakowanie i łyżki
kompot wiśniowy 2 szkl
jajko 3 szt
cukier 1/2 szkl
masło 1 kostka
syrop wiśniwy

Masa śmietanowa

śmietana 30% 400 ml
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Dodatkowo

galaretka wiśniowa 2,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniak na bogato

Kroki postępowania

1
Białka jaj ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem cukru. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, a następnie wodę.
Na samym końcu do ciasta dodajemy na przemian olej i mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Wlewamy na blaszkę wysmarowana tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy około 30 minut.
Kiedy ciasto wystygnie ścinamy cienką warstwę z wierzchu

Krok 1 - Wiśniak na bogato foto
2
Kompot wiśniowy mieszamy z syropem.Odlewamy około pół szklanki i mieszamy z budyniem w proszku.Resztę płynu zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretkę wiśniową. Ponownie zagotowujemy i wlewamy sok z budyniem intensywnie mieszając. Gotowy budyń studzimy.
Krok 2 - Wiśniak na bogato foto
3
Masło ucieramy dodając stopniowo cukier, a na końcu żółtka.
Krok 3 - Wiśniak na bogato foto
4
Do utartego masła dodajemy po trochu masę wiśniową i mieszamy z ubitymi na sztywno białkami.
Krok 4 - Wiśniak na bogato foto
5
Krem wiśniowy układamy równo na cieście a na nim w odstępach owoce.
Krok 5 - Wiśniak na bogato foto
6
Kremówkę ubijamy na sztywna piane razem z cukrem pudrem, a następnie mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody. Wyciskamy rozetki w pozostawionych miejscach pomiędzy owocami.
Krok 6 - Wiśniak na bogato foto
7
Na wierzch wlewamy tężejącą galaretkę rozpuszczona w 800 ml wrzątku.
Krok 7 - Wiśniak na bogato foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 29.03.2017 20:44
Bardzo fajny przepis.
Wacław 29.03.2017 18:35
dla mnie pycha :-)
Ewelina1991 29.03.2017 17:53
dobre ciacho
Janina 29.03.2017 16:30
Fajne ciasto;))
KORAL 29.03.2017 14:18
smaczne ciasto
Patrycja33 29.03.2017 14:10
super ciacho":)
Mniam 29.03.2017 11:06
Smaczne ciasto do kawy :)
dodi 29.03.2017 11:06
ale pyszniutkie, mniam
Madzai 29.03.2017 10:23
Ciekawe ciacho
Edita 29.03.2017 10:18
fajny wisniak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak