Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniak

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
cukier puder 1 szklanka
żółtko jajek 3 szt
margaryna 1/2 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 torebka
śmietana ok0,5 szkanki

Dodatkowo

wiśnie bez pestek 500 g
białko 3 szt
cukier puder pół szklanki
kisiel cytrynowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniak

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto .Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Krok 1 - Wiśniak foto
2
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem,zmniejszyć obroty dodać kisiel i jeszcze chwile miksować.
Krok 2 - Wiśniak foto
3
Schłodzone ciasto podzielić.Jedna cześć większa druga mniejsza.
Większą częścią ciasta wyłożyć spód formy.Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10-15 min.
Krok 3 - Wiśniak foto
4
Na ciasto wyłożyć wypestkowane wiśnie.
Krok 4 - Wiśniak foto
5
Na wiśnie wyłożyć ubitą pianę z białek z dodatkiem kiślu.
Krok 5 - Wiśniak foto
6
Drugą cześć ciasta porwać na kawałki i rozłożyć na pianie z białek można tez ciasto zetrzeć na tarce.
Krok 6 - Wiśniak foto
7
Piec w 180C aż wierzch ładnie się zarumieni.
Krok 7 - Wiśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 12.09.2014 09:15
świetne ciasto
Jagódka77 16.08.2014 17:40
ciasto pierwsza klasa
Ilona_eS 28.07.2014 12:03
az slinka cieknie :)
wwwiolka 26.07.2014 23:45
Bardzo fajny przepis.
ao_12 26.07.2014 23:10
och, pysznie wygląda :)
noninka77 26.07.2014 20:51
Pyszności :)
Aannkaa82 26.07.2014 19:17
Oj ale bym zjadła choćby maleńki kawałeczekk.
agnieszka214 26.07.2014 18:56
alez nabrałam smaka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak