Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenne warzywa spod francuskiej pierzynki
Młode ziemniaki wyszorować szczoteczką, pokroić na mniejsze części i zblanszować (nie obierać).
Połowę marchewki pokroić na mniejsze części, resztę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebulę i posiekanego pora podsmażyć na szerokiej i głębokiej patelni z rozgrzanym masłem i oliwą,
do tego dodać wcześniej wszystkie umyte i pokrojone na mniejsze części jarzyny.
Podsmażyć ok. 5 minut na średnim ogniu po czym wlać wino,
dodać musztardę francuską i odparować do połowy.
Wlać bulion i śmietanę, dodać sól, pieprz, mąkę i gotować, aż pół sosu odparuje,
po czym wrzucić zioła i dobrze wymieszać.
Gęstą zupę wlać w ramekiny i przykryć kołami wykrojonymi z ciasta francuskiego
- w środku kół zrobić nacięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 20 minut.
Upieczone ramekiny po wyjęciu z pieca wstawić na kratkę i podawać po 10minutach od wyjęcia z pieca, ponieważ od razu są bardzo gorące.