Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenne warzywa spod francuskiej pierzynki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 duże
marchewka 250 g
ziemniaki 5 sztuk
Musztarda francuska Prymat 3 łyżki
fasolka szaragowa 100 g
por 1/2 łodygi
koper włoski 3 łyżki
tymianek
bulion drobiowy 1 szklanka
śmietana 30% 2 łyżki
oliwa
masło
ciasto francuskie 1 opakowanie
estragon 3 łyżki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenne warzywa spod francuskiej pierzynki

Zioła umyć i osuszyć w suszarce.

Młode ziemniaki wyszorować szczoteczką, pokroić na mniejsze części i zblanszować (nie obierać).

Połowę marchewki pokroić na mniejsze części, resztę zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Cebulę i posiekanego pora podsmażyć na szerokiej i głębokiej patelni z rozgrzanym masłem i oliwą,

do tego dodać wcześniej wszystkie umyte i pokrojone na mniejsze części jarzyny.

Podsmażyć ok. 5 minut na średnim ogniu po czym wlać wino,

dodać musztardę francuską i odparować do połowy.

Wlać bulion i śmietanę, dodać sól, pieprz, mąkę i gotować, aż pół sosu odparuje,

po czym wrzucić zioła i dobrze wymieszać.

Gęstą zupę wlać w ramekiny i przykryć kołami wykrojonymi z ciasta francuskiego

- w środku kół zrobić nacięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 20 minut.

Upieczone ramekiny po wyjęciu z pieca wstawić na kratkę i podawać po 10minutach od wyjęcia z pieca, ponieważ od razu są bardzo gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 30.01.2014 15:58
super pomysł
V_kuchareczka 30.01.2014 14:13
ciekawy pomysł
Romanowka 30.01.2014 11:47
Bardzo lubię tak przygotowane warzywa!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak