Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki zapiekane z porem i mintajem, DS XVI, odc. 2

5.0
(56)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis z programu Doradca Smaku na tartaletki z ciasta francuskiego wypełnione farszem z pora i oliwek czarnych. Do tego grillowany filet z mintaja w sosie śmietanowo-kaparowym. Sprawdź przepis Darii Ładochy na niedzielny obiad dla rodzinki.

Składniki:

Tartaletki:

ciasto francuskie 4 płaty
por 1 sztuka
masło 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
jaja 4 sztuki
śmietana 18% 200 mililitrów
oliwki czarne Smak 6 sztuk

Ryba i sos:

filety z mintaja 300 gramów
Cebula suszona Prymat 1 łyżeczka
szalotka 2 sztuki
masło 1 łyżka
śmietanka 12% 200 mililitrów
kapary całe Smak 1 (140 g) słoik
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
ser gorgonzola 50 gramów
sól morska Prymat w młynku 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta

Dekoracja:

świeża natka pietruszki kilka liści
koperek świeży kilka gałązek
skórka z cytryny z 1 owocu

Porada

Do wykrawania okręgów z ciasta francuskiego możemy wykorzystać miskę.

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki zapiekane z porem i mintajem, DS XVI, odc. 2

1. Płaty ciasta francuskiego wyjmujemy z zamrażalnika i odkładamy na 10 minut, aby się lekko  rozmroziły.

2. Białą część pora kroimy w talarki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Przekładamy pora, wsypujemy suszony czosnek i mieszamy całość. Smażymy, aż por puści wodę.

3. Foremki na tarteletki smarujemy łyżką oliwy. Dwa płaty ciasta sklejamy palcami przy dłuższej krawędzi.

4. Z ciasta wykrawamy okrąg o średnicy większej niż forma tarteletki (tak, aby ciasto wypełniło całą foremkę). Formy dokładnie wykładamy ciastem, dociskając je do brzegów.

5. Jajka wbijamy do miski, solimy i pieprzymy, a następnie dodajemy śmietanę i miksujemy całość, aż masa podwoi objętość.

6. Do wyłożonych ciastem francuskim foremek przekładamy pora i zalewamy go masą jajeczną. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry oliwki.

7. Tak przygotowane tarteletki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 25 minut.

8. Gdy tarteletki się pieką, przygotowujemy rybę. Rybę wyjmujemy z zamrażalnika. Patelnię grillową smarujemy łyżką oliwy i rozgrzewamy. Przekładamy rybę, oprószamy ją suszoną cebulą i smażymy z dwóch stron na średnim ogniu przez ok. 9 minut.

9. Przygotowujemy sos kaparowy. Drobno siekamy szalotkę. W małym rondelku roztapiamy masło i podsmażamy szalotkę, aż się zeszkli. Wlewamy słodką śmietankę, wsypujemy kapary i dodajemy musztardę francuską. Solimy i pieprzymy do smaku. Gorgonzolę kroimy na kawałki i dokładamy do sosu. Podgrzewamy sos, co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje.

10. Siekamy koperek i pietruszkę.

Sposób podania:

Grillowanego mintaja i tarteletki podajemy na sosie kaparowym. Dekorujemy posiekanymi ziołami i startą skórką cytryny.

Dodatkowo: 2 foremki do zapiekania tarteletek o średnicy 10 cm

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa 29.01.2023 10:03
Proszę zmieńcie prowadzącą. Jest tyle kucharzy, którzy znają się na gotowaniu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak