Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki zapiekane z porem i mintajem, DS XVI, odc. 2
1. Płaty ciasta francuskiego wyjmujemy z zamrażalnika i odkładamy na 10 minut, aby się lekko rozmroziły.
2. Białą część pora kroimy w talarki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Przekładamy pora, wsypujemy suszony czosnek i mieszamy całość. Smażymy, aż por puści wodę.
3. Foremki na tarteletki smarujemy łyżką oliwy. Dwa płaty ciasta sklejamy palcami przy dłuższej krawędzi.
4. Z ciasta wykrawamy okrąg o średnicy większej niż forma tarteletki (tak, aby ciasto wypełniło całą foremkę). Formy dokładnie wykładamy ciastem, dociskając je do brzegów.
5. Jajka wbijamy do miski, solimy i pieprzymy, a następnie dodajemy śmietanę i miksujemy całość, aż masa podwoi objętość.
6. Do wyłożonych ciastem francuskim foremek przekładamy pora i zalewamy go masą jajeczną. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry oliwki.
7. Tak przygotowane tarteletki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 25 minut.
8. Gdy tarteletki się pieką, przygotowujemy rybę. Rybę wyjmujemy z zamrażalnika. Patelnię grillową smarujemy łyżką oliwy i rozgrzewamy. Przekładamy rybę, oprószamy ją suszoną cebulą i smażymy z dwóch stron na średnim ogniu przez ok. 9 minut.
9. Przygotowujemy sos kaparowy. Drobno siekamy szalotkę. W małym rondelku roztapiamy masło i podsmażamy szalotkę, aż się zeszkli. Wlewamy słodką śmietankę, wsypujemy kapary i dodajemy musztardę francuską. Solimy i pieprzymy do smaku. Gorgonzolę kroimy na kawałki i dokładamy do sosu. Podgrzewamy sos, co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje.
10. Siekamy koperek i pietruszkę.
Sposób podania:
Grillowanego mintaja i tarteletki podajemy na sosie kaparowym. Dekorujemy posiekanymi ziołami i startą skórką cytryny.
Dodatkowo: 2 foremki do zapiekania tarteletek o średnicy 10 cm