Wiosenne muffiny z rabarbarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jajka

    2
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • olejek cytrynowy

    2 krople (opcjonalnie)
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki (opcjonalnie)

nadzienie

  • rabarbar

    7-9 łodyg
  • cukier puder do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rabarbar oczyszczamy i kroimy na małe kawałki.
Całe jajka wbijamy do miski. Dodajemy do nich cukry i całość ubijamy na puszystą masę.
Do ubitych jajek wsypujemy suche składniki (mąkę, cynamon, imbir, sól oraz proszek do pieczenia) oraz wlewamy płynne składniki (olej, olejek cytrynowy, mleko). Całość dokładnie miksujemy do połączenia składników.
Gotowym ciastem napełniamy foremki do około połowy ich wysokości. Posypujemy częścią rabarbaru, następnie zalewamy resztą ciasta i na wierzchu układamy po kilka kawałków rabarbaru (im więcej, tym babeczki będą bardziej orzeźwiające).
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180°C.
Gotowe przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 09.05.2017 22:09
smaczny deser
olkaaa 04.05.2017 10:44
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat